Hlavní obsah

Nejrychlejší pekař upletl v Brně 30 pletýnek za čtyři minuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší mladý pekař Milan Štěpáník z Pardubic upletl na soutěži na potravinářském veletrhu v Brně 30 housek za čtyři minuty a pět sekund, a pokořil tím dosavadní rekord. Učni soutěžili i o titul nejlepšího pekaře, kdy pekli v časovém limitu chleby, pletené housky, vánočky a koláče.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o pekařské řemeslo u nás klesá.

Článek

Osmnáctiletý Štěpáník titul vyhrál už podruhé. Pekaři dostali těsto a na čas z něj pletli housky. "Nejtěžší je správně vyválet prameny. Když se udělá kluzké nebo hodně pomoučené těsto, tak to klouže, prameny se rozmačkávají a člověk ztrácí čas," popsal správnou výrobu pletených housek Štěpáník.

Soutěžili před očima návštěvníků

Učni soutěžili i o nejatraktivnější pekařské a cukrářské výrobky, všechno pekli přímo před zraky návštěvníků veletrhu, kteří si mohli voňavé a lákavé pečivo v závěru také prohlédnout.

V soutěži o titul nejlepšího pekaře studenti pekli během devíti hodin chleby, vánočky, koláče a housky. Nejlepším pekařem juniorem roku 2012 se mezi 15 soutěžícími ze sedmi potravinářských škol stal Jan Havlík z hotelové školy v Kroměříži.

Zájem o pekařské řemeslo klesá

I přesto, že návštěvníci veletrhu mohli vidět mnoho mladých a šikovných pekařů a cukrářů, zájem o toto řemeslo klesá. Podle Jaromíra Dřízala z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů se nyní ve školách učí kolem 590 mladých pekařů, což je zcela nedostatečné.

"Kombinace časové náročnosti, manuální práce a výdělků je zřejmě důvodem, proč řemeslo není atraktivní. Firmy si v současné době nemohou dovolit zaplatit pekaře tak, jak by si zasloužili," řekl Dřízal.

Veletrhy pomáhají prezentovat řemesla

K prezentaci pekařiny jako řemesla slouží podle něj i veletrhy. "Chodí sem rodiče, kteří potom přihlašují své děti na učební obory. Pohled na pekaře v praxi by jejich rozhodování mohl pomoci," uvedl Dřízal. Celkově by řemeslu pomohl důraz zákazníků na kvalitu, ne na cenu, a lepší ohodnocení výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám