Hlavní obsah

Většina Čechů se bojí dopadů krize na rodinný rozpočet

Téměř 90 procent Čechů se obává dopadů současné ekonomické situace na hospodaření své domácnosti. Více než pětina lidí má strach, že nezvládne v budoucnu splácet půjčky a stejný počet lidí má obavy ze ztráty zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Češi sledují současné problémy předlužené eurozóny s obavami.

Článek

Uvedené údaje vyplývají z průzkumu společnosti AWD ČR.

Češi si nepotrpí na iluze

"Není překvapením, že Češi sledují současné problémy předlužené eurozóny s obavami. Jsme racionálně založený národ, takže je logické, že nežijeme v iluzi, že se nás situace na těchto trzích netýká," komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel AWD ČR Pavel Manhalter.

Z průzkumu také vyplynulo, že menší obavy z poklesu životní úrovně a naopak vyšší očekávání jejího zlepšení mají Češi s příjmy nad 30.000 korun proti lidem s příjmy pod 20.000 korun. Pokud se lidé s nadprůměrnými příjmy něčeho obávají, pak v porovnání s ostatními spíše snížení mzdy nebo neschopnosti spořit a investovat tak jako doposud.

Lépe situovaní vidí v krizi příležitost

Ve skupině respondentů s příjmy nad 30.000 korun vnímá ekonomickou krizi jako příležitost téměř pětina z nich.

"Teprve ekonomické problémy často odhalí, jak si skutečně stojíme. Platí to stejně tak pro lidi i pro firmy. Krize skutečně může představovat ideální příležitost k expanzi na trhy, které uvolnili naši konkurenti v problémech, nebo k získání kvalitnějšího pracovníka či naopak pracovního místa," dodal Manhalter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám