Hlavní obsah

Flexibilní úvazky zvyšují produktivitu firem

Právo, kil

Studie společnosti Regus ukázala, že flexibilní formy práce mají blahodárný vliv na produktivitu práce a zvyšují obrat firem.

Foto: Profimedia.cz

Díky zaměstnancům, kteří chtějí dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem, se flexibilní práce stala spíše normou než výjimkou.

Článek

Sedmašedesát procent českých firem přiznává, že díky flexibilním pracovním postupům se zvýšila jejich produktivita a třiašedesát procent firem si myslí, že přímým důsledkem flexibilních forem práce je vyšší obrat.

Vyplývá to z průzkumu pořádaného poskytovatelem flexibilních pracovišť, společností Regus, během něhož bylo dotázáno více než 16 000 vedoucích obchodních manažerů po celém světě. Podle autorů se jedná o první případ, kdy nezávislý průzkum prokázal vztah mezi flexibilními formami práce (z hlediska času nebo místa výkonu zaměstnání) a vyšší produktivitou.

Větší motivace

Šestapadesát procent dotázaných respondentů rovněž uvedlo, že díky různým formám flexibilní práce mají více energie a lepší motivaci, což může být jedním z důvodů, proč jsou produktivnější a generují vyšší obrat.

Flexibilní formy práce zlepšují pracovní morálku a zdraví pracovníků, proto mají důležitou roli jako jeden z nástrojů pro udržení talentů. Navíc představují pro firmy levný způsob, jak odměňovat stávající zaměstnance a lákat nové.

Spíše norma než výjimka

Garry Gürtler, viceprezident společnosti Regus pro střední a východní Evropu, v této souvislosti poznamenal:

„Díky pokrokům v technologiích a sítích stejně jako díky zaměstnancům, kteří chtějí dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem, se flexibilní práce stala spíše normou než výjimkou. Tento průzkum potvrzuje, že flexibilní práce je pro podnik přínosem, má přímý vliv na vyšší produktivitu a pomáhá generovat větší obrat.“

Vyšší loajalita

Vedle vyjmenovaných výhod zaměstnanci navíc uvádějí, že se při pružném pracovním zapojení cítí zdravěji, mají více energie a lepší motivaci, což znamená, že jsou ve svém zaměstnání spokojenější, loajálnější a tudíž se snižuje pravděpodobnost jejich odchodu.

„Práce na částečný úvazek je nyní daleko běžnějším jevem nejen u lidí na volné noze, pracujících matek či pracovníků v pokročilejším věku, ale i u zaměstnanců tzv. generace Y, kteří dnes často preferují práci u více zaměstnavatelů najednou, dodal Garry Gürtler.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám