Hlavní obsah

Zda jsou mladí řemeslníci na roztrhání, zjistíte v Lysé nad Labem

Novinky, kil

Jsou mladí řemeslníci šikovní a zruční? Zvládnou různé stavební technologie? Středočeši a Pražané se o tom mohou přesvědčit na druhém postupovém kole Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které proběhne od 17. do 18. února na Výstavišti v Lysé nad Labem při výstavě Stavitel.

Foto: archiv ABF

Studentů učebních oborů je velmi málo a jejich stav dále klesá.

Článek

V soutěži se utká celkem 26 řemeslníků z 8 škol. Zápolit bude 7 družstev truhlářů a 6 družstev zedníků. Ti nejlepší z nich postoupí do celorepublikového finále, které proběhne v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH 2012. Generálním partnerem soutěžní přehlídky je opět společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

Zájemců o učební obory je stále málo

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO upozorňuje na skutečnost, že i přes vysokou poptávku po šikovných řemeslnících, je studentů těchto oborů velmi málo a jejich stav dále klesá. Tomu odpovídá i motto letošního ročníku: „Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání“.

Řemeslo má perspektivu

„Když před 16 lety SUSO vznikalo, chtěli jsme dát především prostor jednotlivým školám, aby mohly upozornit na kvalitu svévýuky,“ říká David Surmaj z pořadatelské společnosti ABF.

„Dnes jsme bohužel v jiné situaci. Staří řemeslníci odcházejí a není, kdo by je nahradil, protože zájemců o studium řemesel je málo. SUSO se tedy stalo jednou z možností, jak říci mladým lidem, že být zedníkem, truhlářem, obkladačem nebo kameníkem či kamenosochařem má perspektivu a že ti šikovní, nebudou mít problém s pracovním uplatněním,“ dodává.

O tom, že situace skutečně není příznivá, vypovídají i data: ve školním roce 2010/2011 se ve středočeském kraji nevyučil ani jeden pokrývač, montér suchých staveb nebo čalouník. Oproti předchozímu školnímu roku pak o více než 50 % poklesl počet vyučených tesařů.

Znalost teorie i praxe

První soutěžní kolo v Lysé nad Labem nejprve prověří teoretické znalosti studentů. Poté předvedou budoucí zedníci a truhláři svoje znalosti na praktických úkolech.

„Studenti již pochopili, že umístění v soutěži jim dává šanci získat výhodu při hledání zaměstnání,“ uvádí Surmaj jeden z plusů soutěžní přehlídky SUSO. Stejně tak je podle něj příležitostí pro žáky osmých a devátých tříd seznámit se specifiky jednotlivých povolání a podívat se na řemeslo „naživo.“

Zapojit se mohou i diváci

Organizátoři soutěže chtějí udělat radost i návštěvníkům, kteří si v rámci výstavy budou moci zasoutěžit ve šroubování se společností DeWalt o vstupenku na GRAND PRIX v Brně.

Ke zhlédnutí zde bude i exhibice uměleckého zpracování stavebního materiálu designérem Jiřím Ježem a zájemci si mohou vytvořené výrobky zakoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám