Hlavní obsah

Poradna: Mám nárok na náhradu mzdy v ochranné lhůtě?

Občas nastává v lidském životě situace, kdy skončíme v zaměstnání a bezprostředně poté onemocníme. A pak řešíme, jestli máme ještě nárok na náhradu mzdy nebo na nemocenské?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Prosím o vysvětlení pojmu ochranná lhůta a výplata náhrady mzdy. Manžel ukončil pracovní poměr 31. 12. 2011. V ochranné lhůtě onemocněl (5. 1. 2012) a nyní je stále ještě v pracovní neschopnosti. Zaměstnavatel si od něj vyžádal zpět zápočtový list. Dle mzdového oddělení má nyní nárok až na výplatu nemocenského od 22. dne pracovní neschopnosti. Není nám ale jasné, zda je stále ještě veden jako zaměstnanec nebo byl zaměstnancem pouze po dobu ochranné lhůty. Doklad o trvání neschopnosti odevzdal (bývalému) zaměstnavateli, tak jako kdyby byl u něj dále zaměstnán a zápočtový list mu také dosud nevrátili s odůvodněním, že ještě neskončil pracovní neschopnost. To by však potvrzovalo, že jeho ukončení pracovního poměru se pracovní neschopností v ochranné lhůtě zrušilo? Pak by ale měl nárok i na náhradu mzdy?

Nárok na náhradu mzdy

Náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti placená zaměstnavatelem náleží zaměstnanci po dobu prvních 21 kalendářních dní trvání dočasné pracovní neschopnosti. Tento nárok je však omezen pouze na dobu trvání pracovního poměru. Proto pokud váš manžel onemocněl až po skončení pracovního poměru, nárok na tuto náhradu mzdy už od svého bývalého zaměstnavatele nemá.

Ochranná lhůta a nárok na nemocenské

Tzv. ochranná lhůta slouží ke zmírnění negativního dopadu pracovní neschopnosti, která u zaměstnance nastane do 7 kalendářních dnů po skončení pracovního poměru. Jejím účelem je zajistit nárok na nemocenskou u zaměstnanců, kteří během jejího trvání onemocní.

Jelikož váš manžel během trvání ochranné lhůty, jmenovitě 5. den po skončení pracovního poměru, onemocněl, nárok na nemocenské je mu zachován. Toto nemocenské však náleží až od 22. kalendářního dne pracovní neschopnosti. V období prvních 21 kalendářních dnů by vašemu manželovi vyplácel náhradu mzdy zaměstnavatel, jeho zaměstnání však již netrvá a tudíž nárok na ni už nemá. Během prvních 21 kalendářních dnů nemoci tak váš manžel bude bohužel bez jakékoliv kompenzace.

Nemocenské vašemu manželovi začne od 22. kalendářního dne vyplácet Správa sociálního zabezpečení. Jeho výše se bude vypočítávat z příjmů vašeho manžela z posledního zaměstnání. A o nemocenské si váš manžel musí zažádat prostřednictvím svého bývalého zaměstnavatele, tím, že mu předá jeden z dílů „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“ (tzv. neschopenky), které vystavil vašemu manželovi jeho lékař. Tento díl se nazývá „Žádost o nemocenské“. Poté, co bývalý zaměstnavatel tento díl neschopenky od vašeho manžela obdrží, je povinen jej po vyplnění potřebných údajů předat Správě sociálního zabezpečení.

Vrácení zápočtového listu

Vyžádání potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtového listu) bývalým zaměstnavatelem neznamená, že by pracovní poměr vašeho manžela dále trval. Bývalý zaměstnavatel pravděpodobně pouze potřebuje ze zápočtového listu údaje v souvislosti se vznikem dočasné pracovní neschopnosti, aby bylo možné vypočíst pozdější nárok vašeho manžela na nemocenské. Poté by měl vašemu manželovi zápočtový list opět vydat.

Shrnutí

Na skončení pracovního poměru vašeho manžela nemá následný vznik dočasné pracovní neschopnosti v ochranné lhůtě po skončení pracovního poměru žádný vliv. Jeho pracovní poměr skončil dne 31. 12. 2011. Bývalý zaměstnavatel vašeho manžela správně informoval, že nemá nárok na náhradu mzdy, a že mu bude náležet až nemocenské počínaje 22. dnem trvání jeho pracovní neschopnosti. Váš manžel však musí o nemocenskou požádat způsobem výše popsaným.

Odpovídal Ondřej Chlada z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Přechod pod jiného zaměstnavatele

Zákoník práce umožňuje za určitých okolností přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli. Faktickým důsledkem je změna osoby na straně vašeho zaměstnavatele....

Výběr článků

Načítám