Hlavní obsah

Lidé se více bojí o práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože zaměstnavatelé vystavili v lednu 2012 na internetových pracovních portálech o zhruba dvacet tisíc pracovních pozic více než před rokem, obavy lidí o pracovní uplatnění rostou.

Foto: Profimedia.cz

Rostoucí obavy o uplatnění či udržení zaměstnání potvrzuje také čerstvý průzkum mezi uživateli portálu.

Článek

Dokládá to jak lednový rekordní počet reakcí uchazečů na vystavené pozice, tak i průzkum mezi dvěma tisíci respondenty na serveru Jobs.cz. Z něj vyplynulo, že 69 % lidí má letošní rok spojený s velkou osobní nejistotou.

Firmy opět nabírají

Lednový výsledek 20 746 pracovních pozic na Jobs.cz znamená 10,8% meziroční nárůst a zhruba 9% zlepšení proti prosinci 2011. Potvrdilo se, že firmy po tradičním mírném vánočním útlumu opět obnovily nábory zaměstnanců a vývoj pracovního trhu tak navazuje na pozitivní trend z loňského jara.

„Všechno nasvědčuje tomu, že zaměstnavatelé v ČR skutečně v průběhu předchozí krize výrazně racionalizovali své stavy a nyní jsou na jisté otřesy již poměrně dobře připraveni. I další hospodářské ukazatele přitom naznačují, že vývoj české ekonomiky v letošním roce nemusí být nikterak dramatický.

S ohledem na blížící se počátek náborů pro jarní sezónní práce naopak očekáváme další růst počtu vystavených pozic,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která portály Jobs.cz a Prace.cz provozuje.

Průzkum potvrdil obavy

Záplava negativních zpráv v médiích však již má reálný dopad na očekávání a chování uchazečů o zaměstnání. Rostoucí obavy o uplatnění či udržení zaměstnání potvrzuje také čerstvý průzkum mezi bezmála 2000 uživateli portálu.

Plných 69 % dotázaných uvedlo, že mají rok 2012 spojený s velkou osobní nejistotou. Naopak pouze 21 % respondentů si myslí, že v tomto roce snadno získají či si udrží své zaměstnání. Zbylých 10 % si nebylo jisto.

Zaměstnanci méně riskují

„Obavy lidí z dalšího vývoje se projevují jednoznačně. Ti, kteří práci nyní mají, jsou méně než dřív ochotní riskovat změnu, například pouze kvůli lepším platovým podmínkám. Naopak lidé bez práce si uvědomují, že příznivá doba pro nalezení pracovního uplatnění nemusí trvat dlouho, a proto nyní hledají mnohem intenzívněji,“ dodal Mysliveček.

Reklama

Výběr článků

Načítám