Hlavní obsah

Fluktuace manažerů největších českých firem klesá

Fluktuace manažerů největších českých firem klesá, meziročně se snížila o 11 procentních bodů. Důvodem jsou dopady finanční krize, rostoucí nezaměstnanost a těžká situace na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ve vrcholovém managementu největších firem v ČR aktuálně působí čtvrtina žen a jejich počet roste

Článek

Vyplývá to z analýzy společnosti Soliditet, která zároveň uvádí, že ve vrcholovém managementu největších firem v ČR aktuálně působí čtvrtina žen a jejich počet roste. Ženy na nejvyšších manažerských pozicích přitom mění místo častěji než muži.

Nejčastěji mění místo marketéři a personalisté

Fluktuace manažerů loni meziročně klesla napříč všemi typy monitorovaných vedoucích pozic. Zatímco v období 2009 až 2010 na sledovaném vzorku 1600 největších firem v ČR změnilo místo 33 procent manažerů, v období 2010 až 2011 to bylo 22 procent. Loni nejčastěji měnili práci manažeři marketingu a personalistiky. Nejvíce se naopak stabilizovaly posty v oblasti investic a informačních technologií.

Celková fluktuace mužů manažerů mezi lety 2010 a 2011 dosáhla 21 procent, u žen to bylo 26 procent. V období 2009 až 2010 změnilo místo 32 procent mužů z nejvyššího vedení a 38 procent žen. Během konjunktury na většině sledovaných pozic ženy fluktuovaly více než muži, vyplývá z analýzy.

Generální ředitelky místo nemění

Výjimku v loňském roce tvořily dvě silové pozice - generální či obchodní ředitelka. Na těchto postech se fluktuace žen nejenom snížila, ale ve stabilitě i předstihla muže.

"Stabilita a sehranost manažerských týmů může do budoucna přispět ke zlepšení pozice na trhu i zvýšení ziskovosti. Méně časté změny v nejvyšším vedení firem považujeme za pozitivní zprávu pro ekonomiku," uvedl ředitel společnosti Soliditet David Farský.

Analýza čerpá údaje z databáze Manažeři velkých firem ČR, která obsahuje informace o více než 1600 nejvýznamnějších či největších společností v ČR s 9000 kontaktními osobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám