Hlavní obsah

EURES nabízí sezonní práce v cizině, pracovat lze i na Baleárech

Krátkodobé sezonní práce v zahraničí nabízí v těchto dnech lidem síť evropských služeb EURES působící v rámci Úřadu práce. Lidé se za její pomoci mohou vydat například do Itálie, Dánska, Německa, Velké Británie, ale také na Kypr či na Baleárské ostrovy.

Foto: Profimedia.cz

Práci na Baleárských ostrovech nabízí jeden z hotelových řetězců.

Článek

"Jedná se především o práce v turistickém ruchu, v pohostinství a v zemědělství," uvedl manažer sítě EURES ČR Miroslav Chytil. Podmínky pro uchazeče přitom podle něj nejsou nijak striktně vymezené; firmy mají své požadavky, podle kterých si zájemce vybírají. U některých pozic jsou to jazykové požadavky, u jiných spíše technické.

Znalost dvou jazyků podmínkou

Jako příklad lze uvést podmínky náboru na Baleárské ostrovy. Práci v tomto případě nabízí jeden z hotelových řetězců. Volná jsou místa pro maséry, animátory, tanečníky, zpěváky, kadeřníky, cvičitele aerobiku a dalších sportů, turistické průvodce či recepční.

Požadavkem je především znalost minimálně dvou evropských jazyků. Výhodou je samozřejmě praxe na stejné či obdobné pozici. Pracovní smlouva je přitom na dobu tří až šesti měsíců. Uzavírána bývá na základě španělských zákonů. To mimo jiné znamená, že zaměstnanci mají sociální pojištění.

Pro začátek finance s sebou

Hrubá měsíční mzda se pro většinu uvedených pozic pohybuje na úrovni 1300 eur, tedy asi 33.000 korun. Výplatu ovšem lidé nedostanou hned po příjezdu, proto EURES doporučuje mít dostatek financí na začátek. Ubytování a jídlo v tomto případě hradí pracovníkům zaměstnavatel, po ukončení pracovního poměru pak zaplatí i dopravu.

Konkrétní pracovní nabídky lze vyhledat na portálu www.eures.cz. "Zájemcům o práci jsme připraveni poskytnout informace o pracovních podmínkách, přesunu a registracích, a v neposlední řadě o sociálním zabezpečení a zdravotním pojištění," uvedl Chytil.

Pomohou s životopisem i získáním dokladů

Kdyby některý zájemce neměl napsaný životopis nebo dodatečné doklady ke kvalifikaci, pomohou mu poradci EURES. Ti sídlí na úřadech práce v krajských městech. Přímo na webových stránkách je také aplikace pro vytvoření životopisu včetně vzorů v různých jazykových mutacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám