Hlavní obsah

Nespokojenost v práci vede k onemocnění

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci, kteří jsou ve své práci nešťastní, mají vyšší pravděpodobnost, že onemocní. To je hlavní závěr společné studie Lancasterské univerzity a Manchesterské obchodní školy, která dokazuje, že uspokojení z práce ovlivňuje podstatným způsobem duševní zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Deprese a úzkost nyní překonávají dosud hlavní důvod pracovní neschopnosti – bolest zad.

Článek

Lidé, které jejich práce neuspokojuje, jsou daleko více ohroženi syndromem emocionálního vyhoření, mají snížené sebevědomí a trpí depresemi a úzkostí. Deprese a úzkost jsou nyní také mezi nejčastěji uváděnými příčinami při dlouhodobém onemocnění a překonávají dosud hlavní důvod pracovní neschopnosti – bolest zad, uvádí studie.

Pokrok vede k zjednotvárnění činností

„Zaměstnavatelé by se proto měli vážně zabývat řešením příčin nespokojenosti v práci a s tím souvisejících zdravotních problémů,” tvrdí profesor Carry Cooper z Lancasterské univerzity.

Podle Cooperova názoru mají technologický pokrok a nové pracovní postupy za následek automatizaci a zjednotvárnění pracovních činností v mnoha profesích, což přispívá k vytváření workoholické kultury v Evropě.

„To má negativní dopad na množství radosti a uspokojení, které zaměstnancům práce přináší,” tvrdí Cooper.

Reklama

Výběr článků

Načítám