Hlavní obsah

Kuřáky neberou

Právo, kil

Přední americká zdravotnická organizace Geisinger, jejíž systém péče využívá více než 2,6 miliónu obyvatel, oznámila, že počínaje prvním únorem letošního roku nebude přijímat do zaměstnání uchazeče, kteří holdují tabákovým výrobkům včetně žvýkacího či bezdýmného tabáku.

Foto: Profimedia.cz

Nekuřácká náborová politika byla uzákoněna už ve dvaceti amerických státech.

Článek

„Přijetím přísných opatření, jež zahrnují odmítnutí žadatele o práci kvůli kouření, se připojujeme k desítkám nemocnic a zdravotnických organizací v celé zemi, které podporují zdravý životní styl, snižování pracovní neschopnosti a omezení zdravotnických nákladů,“ prohlásil Richard Merkle, hlavní personalista společnosti Geisinger Health System.

„Nekuřácká“ náborová politika byla uzákoněna už ve dvaceti amerických státech včetně Pensylvánie.

Rozliší aktivní od pasivních kuřáků

Od prvního února tak budou všichni žadatelé o práci ve firmě podrobeni – jako součásti přijímacího řízení – testům na nikotin a další návykové látky. Testy, které budou zahrnovat prověrku na cigarety, doutníky, bezdýmný tabák, šňupací tabák, nikotinové náplasti a nikotinovou žvýkačku, jsou údajně schopné rozlišit aktivní uživatele od pasivních kuřáků.

Žadatelé, kteří budou nikotinově pozitivní, však nebudou zavrženi navždy, ale bude jim nabídnuta odborná pomoc a po šesti měsících mohou zkoušky opakovat a prokázat, že se již své závislosti zbavili.

Zaměstnanci-kuřáci půjdou do kurzů

Dlužno dodat, že dosavadních zaměstnanců se striktní zákaz kouření netýká; kuřáci budou nicméně vyzváni, aby se zapojili do odvykacích kurzů, které jsou součástí širšího zaměstnaneckého zdravotního programu společnosti Geisinger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám