Hlavní obsah

Úřad práce v Libereckém kraji podpoří nezaměstnané rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad práce v Libereckém kraji připravil projekt, který má zvýšit šance nezaměstnaných rodičů dětí do 15 let najít uplatnění na trhu práce. Projekt Šance pro rodiče v Libereckém kraji za zhruba 17 milionů korun financuje z velké části Evropský sociální fond.

Foto: Profimedia.cz

V Libereckém kraji je bez práce více než 22.000 lidí.

Článek

Projekt nemá žádné omezení, hlásit se do něj mohou i lidé se zdravotním postižením nebo jen se základním vzděláním, překážkou není ani mateřská či rodičovská dovolená, uvedla ředitelka Úřadu práce v Libereckém kraji Hana Polmová.

Lepší šance na získání práce

Do projektu se podle Polmové zapojily úřady práce ve všech čtyřech okresech kraje, s jeho ukončením se počítá v březnu 2013. Uchazeče čeká program, který zahrnuje rekvalifikační kurzy, motivační aktivity, individuální a skupinové poradenství, bilanční, pracovní a osobnostní diagnostiku. To vše by mělo zvýšit šance účastníků najít novou práci.

"Uchazečům nabídneme dva druhy počítačových kurzů a následně jeden ze šesti rekvalifikačních kurzů, jejichž součástí budou i řízené praxe u zaměstnavatele pro 30 účastníků projektu," prohlásila manažerka projektu Kateřina Nosková.

Rekvalifikační kurzy jsou zaměřené mimo jiné i na základy podnikání nebo účetnictví, práci v administrativě, péči o děti nebo práci v sociálních službách. "Každý uchazeč bude v úzkém kontaktu se svým poradcem po celou dobu trvání projektu, což umožňuje osobnostní a profesní růst," dodala Nosková.

Dojde i na alternativní formy zaměstnání

V Libereckém kraji je bez práce více než 22.000 lidí, z toho zhruba 17 procent představují rodiče s dětmi do 15 let. Projekt počítá se zapojením zhruba 200 až 300 uchazečů. Pro 30 účastníků je úřad připraven podpořit i vytvoření nových pracovních míst u zaměstnavatelů. Ti mohou získat dotaci na mzdy po dobu půl roku. Projekt navíc počítá i s podporou alternativní formy zaměstnání, jako jsou zkrácené pracovní úvazky či sdílená místa.

Šance pro rodiče v Libereckém kraji není jediným takovým projektem; už více než pět let se na tuto cílovou skupinu zaměřuje například liberecké Občanské sdružení Centrum Kašpar. Jeho rekvalifikačními kurzy a poradenstvím prošly za tu dobu stovky matek malých dětí, ale i lidí nad 50 let nebo dlouhodobě nezaměstnaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám