Hlavní obsah

Loňské „zlepšováky“ zaměstnanců ušetří těžařům 300 miliónů

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžební společnost OKD díky zlepšovacím návrhům, které minulý rok podali její zaměstnanci a pracovníci dodavatelských firem, ušetří takřka 300 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

602 smysluplných zlepšovacích návrhů podali v roce 2011 pracovníci těžební společnosti OKD.

Článek

Podle informací mluvčího OKD Vladislava Sobola bylo z 602 smysluplných zlepšovacích návrhů podaných v roce 2011 realizováno prozatím 432, v realizaci je dalších 148 a 22 nápadů je uloženo v databance pro další použití.

Za nápady firma zaměstnance odměňuje.

Aktivitu zaměstnanců v podávání zlepšovacích návrhů se firma snaží povzbudit motivačním programem Trvalé zlepšování, který zavedla před dvěma lety.

„Program umožnil jednoznačně stanovenými pravidly, systémem posuzování a odměňování zvýšit kvalitu podávaných nápadů,“ uvedl provozní ředitel OKD Leo Bayer.

Jak sdělil Sobol, všichni pracovníci, kteří loni přišli se smysluplnými nápady, jak zefektivnit práci, příznivě ovlivnit pracovní prostředí v dole, snížit náročnost práce při těžbě, a především zvýšit bezpečnost na pracovišti, byli zařazeni do slosování o auto, poukázky na zájezdy či elektroniku.

Výhercem osobního auta Škoda Fabia se stal elektro specialista Otakar Duda z Dolu Darkov, který přišel s návrhem, jak renovovat plovákový spínač používaný pro regulaci při čerpání odpadní vody.

Celková odměna se odvíjí od úspor

Autor každého přijatého nápadu získal automaticky tisíc korun, výše další odměny se odvíjí od vyhodnocení přínosu a kalkulace provozních úspor.

"Zaměstnancům za úspěšné nápady zatím firma vyplatila odměny 1,52 mil. korun.

Celkovou úsporu díky návrhům zaměstnanců jsme vyčíslili na 126,2 mil. korun, za což jim budou v následujících týdnech vyplaceny další bonusy,“ přislíbil Sobol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám