Hlavní obsah

Důchodová reforma u Čechů ztrácí na důležitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen polovina Čechů si myslí, že prosazení důchodové reformy by mělo být hlavním úkolem vlády Petra Nečase (ODS). Před rokem přitom reformu důchodů vnímaly jako nejdůležitější úkol vlády dvě třetiny lidí.

Foto: Profimedia.cz

V porovnání s loňským rokem poklesl počet lidí, kteří věří, že se důchodovou reformu podaří prosadit.

Článek

V prosazení důchodové reformy věří 46 procent lidí, 60 procent Čechů pak má za to, že je současný systém důchodů neudržitelný. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

V prosazení reformy věří méně lidí

Ještě loni vidělo současný systém důchodů jako dlouhodobě neudržitelný 73 procent lidí. Výrazný pokles může být podle autorů průzkumu způsoben prvními reformními kroky vlády v této oblasti.

V porovnání s loňským rokem poklesl také počet lidí, kteří věří, že se důchodovou reformu podaří prosadit. Loni v to věřilo 50 procent respondentů, letos 46 procent.

Slábne i pocit nezbytnosti důchodové reformy

Podle autorů průzkumu lze pozorovat oslabení pocitu, že důchodová reforma je naprosto nezbytná a systém je neudržitelný, u stoupenců čtyř nejsilnějších politických stran. Příznivci ODS a TOP 09 považují reformu za nutnou víc než stoupenci levicové opozice.

"Za pozornost stojí, že mezi příznivci ČSSD se názor, že se vládě Petra Nečase podaří zásadní důchodovou reformu prosadit, proti konci roku 2010 mírně posílil," píšou autoři průzkumu.

STEM udělal průzkum na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 1. až 9. prosince 2011. Zúčastnilo se jej 1227 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám