Hlavní obsah

Harrachovská sklárna letos oslaví 300 let existence

Úctyhodných 300 let slaví v letošním roce sklárna firmy Novosad a syn v Harrachově na Semilsku. Podnik založený roku 1712 na jilemnickém panství hraběcího rodu Harrachů je dnes nejstarší fungující sklárnou nejen v Česku ale zřejmě na celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum skla v Harrachově.

Článek

Sklárna proto na letošní rok chystá sklářské slavnosti, kde předvedou své umění nejlepší skláři z celé země. Historii sklárny připomene i nová expozice v harrachovském muzeu a také výstava v pražském umělecko-průmyslovém muzeu. Uvedl to současný majitel sklárny František Novosad.

Sklo tavili už v patnáctém století

Tradice výroby skla v Harrachově je podstatně starší než místní sklárna, sklo se zde tavilo už na konci 15. století.

Sklárnu v Harrachově na Novém Světě postavil v roce 1712 Elias Müller a ze stejné doby pochází i budova zdejšího sklářského muzea, která byla prvním kamenným stavením v západních Krkonoších.

Za 300 let své existence vystřídala sklárna jen pět majitelů. "To je zřejmě jeden z důvodů, proč přežila, i když měla několikrát namále," poznamenal Novosad.

Sklárna ve své historii třikrát vyhořela, naposledy v roce 1946, vždy byla ale výroba obnovena. Ve sklárně se dodnes zachoval nejen tradiční způsob výroby foukaného skla, ale v areálu je i unikátní více než stoletá brusírna skla, která je poháněná transmisemi a vodní turbínou.

V muzeu se skrývají poklady

Podle Novosada je brusírna dodnes funkční a stále se v ní brousí sklo, i když dávno ne v takovém množství jako kdysi. Unikátní je i sbírka skla, která mapuje výrobu zdejší sklárny. Čítá na 5000 kusů, mezi nimiž jsou i takové, které by dnes podle Novosada zdejší skláři ani nedokázali vyrobit.

Historická sklárna se 110 zaměstnanci však nežije jen minulostí, před deseti lety přibyl v areálu minipivovar a později i pivní lázně. Součástí sklárny je muzeum, restaurace a malý hotel. Turistika pomohla drahou sklářkou výrobu udržet při životě navzdory konkurenci levného asijského skla i hospodářské recesi.

Turistika tvoří třetinu příjmů

"Porovnám-li se s jinými sklářskými nebo bižuterními podniky, tak jsme na tom relativně dobře, tomu sklu ale pomáhá právě turistka. Příjmy z turistiky tvoří asi třetinu našich tržeb a jsou mnohem stabilnější než tržby z prodeje skla," přiznal Novosad.

Letos by návštěvnosti mohly pomoci Sklářské slavnosti, které se uskuteční 26. května a tradiční Pivní slavnosti 21. července. "V květnu chceme pozvat sklářské party z českých skláren, aby tady předvedly své řemeslo, a v červenci pak bude při pivních slavnostech vernisáž vytvořených prací," popsal záměr Novosad.

I sami harrachovští skláři si na letošní rok připravili jeden "majstrštyk" - jako prezent k výročí založení sklárny vyrábějí sklenici se třemi uzly na stopce - jedním za každé století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám