Hlavní obsah

Nejvíce lidí mělo letos zájem o práci v administrativě

Novinky, kil

Nejčastěji hledali lidé v právě končícím roce 2011 práci v administrativě a obchodu. Z celkových 131 867 životopisů vystavených na internetovém portálu Jobs.cz se uchazeči nejvíce zajímali o místa administrativního pracovníka, asistenta, recepčního či prodavače. Na chvostu zájmu se naopak ocitly lékařské profese.

Foto: Profimedia.cz

Uchazeči o práci se letos nejvíce zajímali o místa administrativních pracovníků.

Článek

Mezi nejméně hledanými pozicemi se dále objevil také např. astronom (5), hodinář (8) či filolog (13).

Lékaři nehledají práci na internetu

Nižší počet registrovaných uchazečů s vystaveným CV u lékařských profesí je poměrně očekávaným jevem, protože elektronické pracovní portály nejsou pro lékaře hlavním nástrojem pro hledání práce. Vzhledem k uzavřenosti oboru častěji preferují doporučení známého nebo přímé oslovení zaměstnavatelem.

Z méně typických profesí hledalo práci prostřednictvím uvedeného severu také čtyřicet tři promítačů, na pětaosmdesát someliérů či více než stovka tanečníků.

Obchodníci musí prokázat talent

„Vysoký zájem lidí o práci v administrativě je dán univerzálností tohoto oboru a relativně nízkými kvalifikačními požadavky na dané pozice. Naopak v oblasti obchodu, která se také celoročně držela v popředí zájmu lidí, už musejí ti, kteří chtějí uspět, prokázat širší spektrum schopností, zejména silného obchodního ducha a výbornou komunikaci.

Obchodníci také bývají pod větším tlakem co do pracovních výsledků – i proto je tento segment spojen s celkem vysokou fluktuací,“ uvedl Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která pracovní portál Jobs.cz provozuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám