Hlavní obsah

Jednodušší pravidla pro mobilitu odborníků v EU

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má-li se Evropa vypořádat s trvalým poklesem počtu aktivních pracovních sil, je třeba podle názoru Evropské komise jejich nedostatek zaplnit například prostřednictvím mobilních a vysoce kvalifikovaných odborníků z jiných členských států EU. Jejich kvalifikace však musí být uznávána rychle, jednoduše a spolehlivě.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise v Bruselu modernizovala směrnici o uznávání odborných kvalifikací.

Článek

.

.

Vzhledem k úbytku obyvatel v produktivním věku v mnoha členských státech EU se předpokládá, že do roku 2020 vzroste poptávka po vysoce kvalifikovaných lidech o více než 16 miliónů pracovních míst.

Půkaz zrychlí uznávání kvalifikace

Evropská komise proto modernizovala směrnici o uznávání odborných kvalifikací. Pro všechny profese, které projeví zájem, bude k dispozici evropský profesní průkaz, jenž uznávání kvalifikací usnadní a zrychlí. Návrh rovněž vyzývá členské státy, aby přezkoumaly rozsah svých regulovaných povolání a reaguje na obavy veřejnosti, které se týkají jazykových dovedností.

Snazší přesun za prací

„Návrh o odborných kvalifikacích reaguje na potřebu mít nekomplikovaný systém uznávání kvalifikací s cílem zvýšit mobilitu odborníků v Evropě. Dobře kvalifikovaní odborníci se budou snáze přemisťovat za volnými pracovními místy. Jsem přesvědčen, že myšlenka evropského profesního průkazu – elektronického osvědčení – je správnou cestou kupředu, protože zjednoduší a urychlí postupy uznávání kvalifikace pro mobilní odborníky,“ uvedl komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier.

Průkazy budou k dispozici v souladu s potřebami, jež projeví jednotlivé profese (například zdravotní sestry a horští vůdci vyjádřili velký zájem o používání tohoto průkazu). Průkaz bude mít podobu osvědčení v elektronické podobě a odborníkovi umožní poskytovat služby nebo se usadit v jiném členském státě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám