Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Tester / Quality Engineer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Tester je v rámci informačních technologií odpovědný za testování produktů firmy. Nejčastěji poptávaný je v současné době softwarový tester, který je zodpovědný za ověřování kvality softwaru. To je zajišťováno pomocí vývoje speciálních testovacích utilit (scriptů) a jejich následného používání. Seniorštější specialisté mají také za úkol vytvářet testovací procesy pro konkrétní software (testovací plány). Tester se tedy podílí na tvorbě testovací strategie a postupů, návrhu testů a testovacích scénářů.

Ve společnostech je tester zařazen do týmu vývoje, je velmi důležitým článkem životního cyklu vývoje informačního systému. Na pozici testera intenzivně spolupracujete s programátory, kontrolujete vytvářený kód a v případě chyb jste buď schopni ho sami opravit nebo kód vracíte k opravě programátorovi. Vždy záleží na úrovni technických znalostí testera a na tom, jak je pozice v dané společnosti nastavena.

Softwarový tester vyniká analytickým myšlením, pečlivostí, inovativním přístupem a kritickým pohledem. Jeho pozice bývá nazýváná rovněž Quality Engineer nebo Quality Assurance.

Mezi požadavky ze stran zaměstnavatelů patří středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání technického směru a praxe na pozici testera. V některých případech postačuje zaměstnavatelům i kratší komerční praxe při studiu na vysoké škole.

Běžným požadavkem na uchazeče o tuto pozici je znalost dotazovacího jazyka SQL, databází MS SQL a Oracle, platforem Windows nebo Linux/Unix a znalost programovacího kódu (nejčastěji JAVA/J2EE, C/C++ a C#.NET). Nutná je také znalost anglického jazyka.

Hana Exlerová, divizní manažerka, Robert Half Technology

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám