Hlavní obsah

Bavlna sklizená dětskými otroky slouží k výrobě luxusního prádla

Americká společnost Victoria’s Secret, která vyrábí luxusní spodní prádlo a další oblečení, v reklamě zdůrazňuje, že bavlna užitá k výrobě jejích produktů pochází z Fair Trade, tedy spravedlivého mezinárodního obchodu. Jenže britský list Daily Mail nedávno uvedl, že za produkcí použité bavlny jsou nezletilí otroci.

Foto: Profimedia.cz

Na to, že bavlnu musejí sklízet otroci ve věku od deseti let, přišla agentura Bloomberg News Agency.

Článek

Na to, že bavlnu musejí sklízet otroci ve věku od deseti let, přišla agentura Bloomberg News Agency. Ta popisuje příběh třináctileté Clarisse Kambireové z Burkina Fasa, která se pokoušela utéct z polí do školy, ale její bratranec ji donutil vrátit se ke dřině a zakázal jí vzdělávání.

Dětská práce je v zemi běžná

Bavlnu produkuje zdánlivě důvěryhodná společnost zařazená do Fair Trade programu. Burkina Faso je přitom jednou z nejchudších zemí světa a dětská práce je tam naprosto běžná. OSN tuto zemi řadí na 181. místo z 187 států světa ve svém Indexu lidského rozvoje.

Lidé z Bloomberg News Agency strávili více než šest týdnů v zemi a zpovídali dětské otroky, jejich rodiny, sousedy a starší obyvatele obce. Za tu dobu zaznamenali, že v oblasti je masově rozšířena dětská práce, přičemž tyto děti nesmějí navštěvovat školy a je s nimi zacházeno jako s otroky.

Za pomalou práci trest bičem

Clarisse novinářům popisovala, jak pomáhala vyrývat pět set řad úrody bavlny rukama, protože farmář, pro něhož pracuje, si nemohl dovolit pronajmout vola s pluhem. Když prý při sklizni zpomalí při práci, farmář ji bičuje. Úroda, kterou sklidila, putovala do programu Fair Trade. Pak bavlna putuje do Indie a na Srí Lanku, kde se z ní šije spodní prádlo Victoria‘s Secret.

Na Valentýna 2009 společnost Victoria‘s Secret vyrobila speciální řadu spodního prádla a do každého kusu na prodejně umístila štítek s oznámením, že toto prádlo pomohlo zlepšit život v Burkina Fasu.

Firma se brání, že o ničem nevěděla

„Bereme tato nařčení související s bavlnou pěstovanou v Burkina Fasu velmi vážně, protože popisují chování naprosto v rozporu s hodnotami naší společnosti a zákoníkem práce a standardy zdrojů, které od všech našich dodavatelů požadujeme. Naše standardy naprosto zakazují dětskou práci,“ uvedl k případu pro Daily Mail mluvčí společnosti Victoria’s Secret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám