Hlavní obsah

Jihomoravské podnikatele trápí velká byrokracie

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatná dopravní infrastruktura a vysoká míra byrokracie, to jsou dle podnikatelů největší překážky pro rozvoj podnikání v Jihomoravském kraji. Vyplývá to z listopadového průzkumu mezi členy Unie malých a středních podnikatelů ČR (SME), kterého se zúčastnilo na sto padesát firem působících v kraji.

Foto: Profimedia.cz

Pětina firem označila za největší překážku podnikání vysokou míru byrokracie a malou vstřícnost úřadů.

Článek

Za největší překážku v podnikání označilo 60 procent dotázaných špatnou dopravní infrastrukturu, pětina firem pak vysokou míru byrokracie a malou vstřícnost úřadů. Firmy si naopak pochvalují možnosti spolupráce s vysokými školami a pobídky kraje a obcí k rozvoji podnikání.

Anketa ukázala slabá místa

„Výsledky ankety jednoznačně ukazují, kde jsou slabá místa Jihomoravského kraje. Nedostavěné rychlostní komunikace R 43 a R 52, stejně jako špatná dopravní situace přímo v Brně rozvoji podnikání příliš nenahrávají. Vysokou míru byrokracie a fungování úřadů obecně pak považujeme za celorepublikový problém,“ komentuje výsledky průzkumu předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

„Naopak se jasně ukazuje, v čem je Jihomoravský kraj na špici, tedy spolupráce firem s vysokými školami,“ doplňuje Šeich.

V čerpání dotací jsou nejlepší

Kraji a městu Brnu se vyplácí realizace dlouhodobě plánovaných projektů typu CEITEC (Středočeský technologický institut), stejně jako efektivní čerpání evropských dotací z Regionálního operačního programu a Operačního programu Podnikání a inovace. V získávání evropských dotací se Jihomoravský kraj řadí mezi vůbec k nejlepším v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám