Hlavní obsah

Firmou roku je společnost Steinhauser, živnostníkem roku byl zvolen David Vlk

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním šestém ročníku soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011 se prosadili podnikatelé z Moravy. V konkurenci 14 finalistů v každé kategorii zvítězila uzenářská firma Steinhauser z Jihomoravského kraje, živnostníkem roku byl hlasy veřejnosti zvolen David Vlk ze Zlínského kraje, který provozuje síť hudebních zkušeben.

Článek

Na slavnostním shromáždění v pražském Žofíně byly ve středu 7. prosince předány prestižní podnikatelské ceny Hospodářských novin. Vítěznou firmou zvolila 20členná porota firmu Steinhauser z jihomoravského Tišnova, která se zaměřuje na výrobu uzeného masa, šunky a dalších uzenářských výrobků.

Chtěl si dokázat, že na to má

Firma Steinhauser uspěla v konkurenci 3544 společností, které se v letošním ročníku do soutěže přihlásily. Počátky podnikání v uzenářské branži lze v rodině Steinhauserů vysledovat přes několik generací až do 18. století. Majitel firmy, Ladislav Steinhouser, vyrábí uzeniny od roku 1991 a podnikat prý začal proto, aby si dokázal, že na to má. Společnost si zakládá na kvalitních výrobcích, například špekáček z její dílny byl v loňském roce označen za výrobek roku.

Důraz na kvalitu

„Líbí se mi, že se Ladislav Steinhauser odhodlal opustit místo na univerzitě a navázat na rodinnou tradici. Důležité je pro mě také to, že společnost klade velký důraz na kvalitu svých výrobků. Věřím, že podnikatelský úspěch pana Steinhausera bude inspirací pro další podnikatele,“ řekl viceprezident pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Pavel Hlavinka.

Tradiční dřevěné hračky na druhém místě

Na druhé místo v soutěži Firma roku vybrala porota společnost Detoa Albrechtice, která již přes sto let vyrábí dřevěné hračky. Kromě výroby klasických hraček se firma zaměřuje i na didaktické hry a výrobu pianinové a klavírové mechaniky pro firmu Petrof.

Třetí Avast spoléhá na reference

Třetí místo obsadil výrobce antivirové ochrany, společnost Avast Software, jejíž současný obchodní úspěch je výsledkem rozhodnutí distribuovat plně funkční antivirovou počítačovou ochranu zdarma. Firma je známá i tím, že neinvestuje do placené reklamy, ale spoléhá na reference spokojených zákazníků.

Živnostník roku podporuje muzikanty

O tom, kdo si odnese živnostenský titul Era Živnostník roku, rozhodla veřejnost v SMS hlasování. David Vlk ze Zlínského kraje, který zvítězil v konkurenci 2313 letos přihlášených podnikatelů, provozuje síť hudebních zkušeben po celé České a Slovenské republice a své služby nabízí na serveru zkusebny.com.

První zkušebnu pronajal v roce 2004 v Praze. Dnes jich pronajímá zhruba 50 nejen v České republice, ale i na Slovensku. V jeho zkušebnách se na koncerty připravovali například Petr Kolář či Aneta Langerová.

Příležitost nejen pro vyvolené

„Naše zkušebny však nejsou jen pro vyvolené. Mým snem bylo, aby se v nich mohl realizovat každý, i čtrnáctiletý kluk s kytarou,“ říká podnikatel, který prostory ke zkoušení pronajímá za ceny od 15 Kč za hodinu.

„Setkali jsme se s fascinujícími příběhy podnikatelů, jejich soutěživostí, cílevědomostí a odvahou. Pan Vlk je toho jako vítězný živnostník důkazem. Pomáhá začínajícím hudebníkům stejně tak, jako Era pomáhá začínajícím podnikatelům,“ uvedl Aleš Pospíšil, výkonný ředitel řízení segmentů Poštovní spořitelny.

Stříbrný živnostník, David Borovka z Českých Budějovic, provozuje tzv. videomapping, což je promítání 3D audiovizuálních animací vysoce výkonnými videoprojektory na venkovní fasády budov. Poskytuje také komplexní servis při slavnostních událostech, jako jsou svatby, firemní akce, maturitní plesy apod.

Na třetím místě skončil Robert Vlach z Ostravy, který od roku 2005 provozuje podnikatelský portál Na volné noze. Cílem jeho projektu, který byl prvním svého druhu v ČR, je podpora nezávislých profesionálů.

Zasloužené ocenění účetních

Poprvé bylo letos uděleno i ocenění Účetní roku, které má upozornit na často opomíjený význam profese účetního. V České republice pracuje podle odhadů zhruba 120 tisíc účetních, jejichž důležitá a zodpovědná práce má často jepičí život. Historicky prvním vítězem této kategorie se stala Zuzana Pšeničková z Čížové.

Partnerské kategorie Vodafone

Vedle hlavních kategorií se vyhlašovali i celorepublikoví vítězové partnerských kategorií. Vodafone Odpovědnou firmou roku 2011 se stala eBrána z Pardubického kraje, která vytváří a optimalizuje webové stránky. Na druhém místě skončila advokátní kancelář Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři z Moravskoslezského kraje a třetí místo obsadila První chodská stavební společnost z Plzeňského kraje, která je autorem opakovaně oceňovaného projektu Schody do života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám