Hlavní obsah

Tvrdší postihy za práci načerno

Na citelně tvrdší finanční postihy se budou muset od ledna příštího roku připravit lidé, kteří pracují načerno. Výraznějších sankcí se podle novely zákona o zaměstnanosti dočkají i firmy, které nelegální práci umožňují.

Foto: Profimedia.cz

U číšníků a některých dalších profesí figuruje černá složka mzdy.

Článek

Zatímco nyní může dostat nelegální pracovník pokutu ve výši 10 tisíc korun, od ledna příštího roku se maximální finanční postih zvýší na 100 tisíc korun. Není to však jediné riziko, kterému se lidé vystavují. Nelegálně odpracované roky budou „zaměstnancům“ chybět během přiznávání starobního a invalidního důchodu.

Černá mzda znamená nižší důchod

"Deset let práce na černo může znamenat nižší důchod v řádech tisíců korun. Výše penze totiž není závislá jen na době pojištění, ale i na dosažených příjmech, což si mnozí lidé vůbec neuvědomují. Dobře na tom nebudou ani zaměstnanci, kteří dlouhodobě pracují pouze za minimální mzdu a zbytek si nechávají platit na ruku. Týká se to například číšníků a dalších profesí, kde figuruje černá složka mzdy,“ upozorňuje ředitel strategie finančněporadenské společnosti DataLife, Petr Husák.

Žádná nemocenská ani podpora

Mezi další rizika, která s sebou přináší nelegální zaměstnání, patří i ztráta nemocenské. Lidé, kteří pracují na černo, zůstanou po dobu trvání své pracovní neschopnosti bez jakéhokoliv příjmu a mohou se celkem snadno dostat do dluhové pasti.

Nelegální pracovníci rovněž nemají v případě ztráty výdělečné činnosti nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zároveň musí počítat s tím, že ministerstvo práce a sociálních věcí od ledna příštího roku výrazně posílí kontrolu nelegálního zaměstnávání.

Kontrolorů bude čtyřikrát více

Počet kontrolorů má podle údajů ministerstva vzrůst v příštím roce až čtyřnásobně. Kromě toho bude upravena definice nelegální práce tak, aby její prokazování bylo snadnější a jednoznačné.

Vyšší pokuty i pro firmy

"Chystané změny se kromě pracovníků dotknou i samotných firem, které nelegální práci umožňují. Od Nového roku mohou dostat pokutu až do výše 10 miliónů korun, což je ve srovnání se současnými podmínkami jednou tolik,“ upozorňuje Petr Husák.

Reklama

Výběr článků

Načítám