Hlavní obsah

Jen čtvrtina firem sleduje počítače zaměstnanců

Právo, Karel Kvapil

Systematické sledování práce na počítači v pracovní době provádí u svých zaměstnanců jen čtvrtina tuzemských firem. Naopak těch, které uvedly, že se cílenému sledování činnosti zaměstnanců při práci na firemních přístrojích nevěnují, je více než polovina (58 %). Zbylých 16 procent organizací dosud práci zaměstnanců na PC nemonitoruje, avšak zavedení takových kontrolních opatření zvažuje.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se na firemních počítačích v pracovní době mimo své povinnosti nejčastěji věnují komunikaci v sociálních sítích.

Článek

Vyplývá to z šetření společnosti LMC mezi více než dvěma stovkami personalistů tuzemských firem a z dotazování mezi bezmála 1800 uživateli pracovního portálu Jobs.cz, který firma provozuje.

Plné soustředění vydrží jen 15 minut

Sledování způsobu využívání pracovních počítačů se v poslední době stalo čím dál tím rozšířenějším jevem. Přestože podle různých průzkumů týkajících se duševní činnosti nelze plné soustředění na práci udržet déle než 15 minut bez alespoň krátkého oddechu, část zaměstnanců věnuje mimopracovním aktivitám na počítači mnohem delší než přípustný čas.

Relaxace na sociálních sítích

„Lidé se na firemních počítačích v pracovní době mimo své povinnosti nejčastěji věnují komunikaci v sociálních sítích či vyřizování soukromých e-mailů. Výjimkou nejsou ani on-line nákupy nebo třeba hraní nenáročných webových her,“ uvedl Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC.

Lidé nejsou stroje

Dombrovský zároveň připustil, že lidé nejsou stroje a zejména při duševní práci se nemohou po celou pracovní dobu 100procentně věnovat pouze svým povinnostem. „V některých případech však může být posun ve využití služebních PC k nepracovním účelům extrémní. Snaha firem udržet jistou hranici je proto v tomto světle zcela oprávněná,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám