Hlavní obsah

Byly oceněny nejlepší neziskové projekty

Novinky, Karel Kvapil

Nadace OKD ocenila nejlepší neziskové projekty uplynulého roku. Ceny získaly například organizace, které provozují chráněnou dílnu pro hendikepované, pomáhají mladým lidem z dětských domovů při vstupu do života, ale také pořadatelé hudebního festivalu.

Článek

„Peníze od OKD a dalších dárců se mění v dobré skutky díky neziskovým organizacím, které v našem regionu i v celé republice působí. Považuji za důležité je alespoň takto symbolicky ocenit, protože v nich pracují lidé, kteří často za minimální odměnu nebo zdarma dělají radost svému okolí a především pomáhají těm, kteří tolik štěstí nemají a musí se spolehnout na pomoc svého okolí,“ vysvětlila smysl udílení cen předsedkyně správní rady Nadace OKD Petra Mašínová.

Pomoc chovancům dětských domovů

V programu Pro zdraví získalo první místo pražské občanské sdružení Letní dům, které připravuje mladé lidi z dětských domovů na vstup do života, mimo jiné při stážích v tréninkovém bytě.

Vítězem programu Pro radost se stala karvinská Iniciativa Dokořán a její letní multikulturní festival, na jehož organizaci se podílejí desítky dobrovolníků.

V programu Pro budoucnost si odnesli sošku a desetitisícový šek zástupci ostravské Charity svatého Alexandra, která vybudovala v areálu bývalé šachty chráněnou dílnu pro 50 hendikepovaných osob a nyní dokončuje rekonstrukci další budovy, kde vznikne prostor pro chráněné bydlení.

 Ocenění dvacetileté práce

Hlavní cenu, Osobnost roku, si cenu odnesl Česlav Santarius, který před 20 lety založil humanitární organizaci Slezská diakonie. Letos, v době jeho odchodu do důchodu, poskytovala diakonie 95 sociálních služeb pro více než 6000 uživatelů a stala se vzorem pro podobné organizace v České republice i mnohé zahraniční partnery.

Reklama

Výběr článků

Načítám