Hlavní obsah

Firmám budou hrozit tresty za nelegální zaměstnávání cizinců

Poslanecká sněmovna schválila bez debaty vládní novelu zákona o zaměstnanosti, která zavádí tresty pro firmy nelegálně zaměstnávající cizince. Provinilé firmy by mohly za trest přijít o veřejné zakázky nebo o státní dotace. Bude jim také hrozit až pětimilionová pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Firmy budou muset nově nahlásit úřadům zaměstnání cizince ze země mimo EU.

Článek

Novela, jež zavádí do českého práva příslušnou evropskou směrnici, míří k posouzení do Senátu. Hlasovalo pro ni 160 ze 173 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Ministerstvo povede seznam „hříšníků“

Novela předpokládá, že firmy budou muset nově nahlásit úřadům zaměstnání cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů vylučujících nelegální práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí povede evidenci firem i živnostníků, kteří dostali pokutu za porušení zákona kvůli nelegální práci cizinců.

Údaje z této evidence bude muset ministerstvo poskytovat všem úřadům rozhodujícím o poskytování podpor, dotací, příspěvků nebo zadavatelům veřejných zakázek.

Viníci přijdou o veřejné zakázky i dotace

Pokud podle předlohy budou firmy zaměstnávat cizince, který nemá v České republice povolení k pobytu, a vědí o tom, bude jim hrozit ztráta veřejných zakázek či příspěvků na zaměstnávání zdravotně postižených.

Přistižené firmy by navíc neměly po tři roky nárok na jakoukoli státní podporu. Musely by vrátit i dotace, které dostaly za rok před uložením pokuty. Na druhou stranu ovšem budou mít možnost prokázat, že dostaly od zaměstnaného cizince zfalšované dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám