Hlavní obsah

Pod Radhoštěm soutěžili budoucí mistři kuchyně.

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětačtyřicet studentů z dvaadvaceti hotelových škol z Moravy se 3. a 4. listopadu utkalo v 18. ročníku regionální soutěže budoucích mistrů kulinářského řemesla ve Frenštátě pod Radhoštěm. Soutěžilo se v oborech kuchař, cukrář a číšník o 15 postupových míst na celostátní finále Gastrojunior – Nowaco Cup 2012.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mezi cukráři se v regionálním kole představila i studentka bzeneckého učiliště Gabriela Pobudová.

Článek

„Letos byla nejsilněji překvapivě obsazena kategorie cukrář,“ uvedl Ivo Herman, ředitel frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie, která „moravské semifinále“ pořádala. Důvodem, proč bylo v soutěži nejvíce cukrářů, je podle něj větší počet zúčastněných škol.

„Letos se odhodlaly soutěžit i školy, které své žáky dříve neposílaly, což je přínosem pro školy i studenty,“ zdůraznil Herman.

Kuchaři museli zhotovit čtyři porce moderního teplého pokrmu z krůtích prsou s přílohou. A to za 45 minut. Stejný časový limit na čtyři porce teplého nákypu v moderní úpravě měli i cukráři. Číšníci absolvovali hned tři úkoly: přípravu ovocného dezertu, podání šumivého vína a jazykovou zkoušku.

Úroveň soutěžících roste

Podle Martina Slezáka, komisaře v kategorii kuchaři, úroveň klání hodně poskočila. „Nebyl tady vyloženě soutěžící, který by nám vytvořil nějaký nesmysl na talíři. Všichni dodržovali seskupení surovin, sezónnost. Viděli jsme hodně zajímavé využití moderních surovin, jako je dýně, čerstvý špenát nebo fazolky,“ uvedl a dodal, že na školy je v současné době vyvíjen velký tlak, aby výuku posouvaly dál. „Troufám si tvrdit, že z 50 procent jsou dál než provozy v reálném životě.“

Každý chce zaujmout

Prezident Asociace číšníků ČR Radek Bušina upozornil, že se úroveň soutěže Gastrojunior rok od roku zlepšuje. „Vidí se totiž nejen klady, ale i zápory a každý hledá, čím by komisi zaujal a překvapil,“ poukázal a dodal, že podobně dopředu jde i česká gastronomie.

„Začínají se vymýšlet a inovovat různé typy pokrmů nejen u kuchařů, ale i u cukrářů. U číšníků je zase vidět nejen moderní inventář, ale v posledních letech se posunulo hodně vysoko i jejich vystupování,“ míní Bušina.

Reklama

Výběr článků

Načítám