Hlavní obsah

Poradna: Co když vám nechutná jídlo poskytované na pracovní cestě – máte nárok na stravné?

Při vyslání na zahraniční pracovní cestu máte právo na cestovní náhrady za výdaje, které vám vzniknou v souvislosti s výkonem práce. Druhy a minimální výši cestovních náhrad stanovuje zákon, a patří k nim i zahraniční stravné. Výši stravného může zaměstnavatel krátit, pokud vám bude poskytováno jídlo, na které si nebudete přispívat. Co když vám ale poskytované jídlo nebude chutnat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Zaměstnavatel mě vyslal na zahraniční pracovní cestu, abych se účastnil třídenního kongresu. Ještě před vysláním mi dal podepsat dokument, ve kterém bylo mimo jiné uvedeno, že mi bude v rámci ubytování poskytována plná penze, tedy jídlo formou snídaně, oběda a večeře a že mi proto bude krátit zahraniční stravné na 25 %. Jídlo v hotelu sice opravdu bylo, ale jíst se nedalo. Nic nebylo čerstvé a jídlo mi vůbec nechutnalo. Musel jsem se tedy stravovat v blízké restauraci. Můžu za této situace požadovat po zaměstnavateli, aby mi doplatil moji útratu za jídlo?

Zahraniční stravné

Pokud vás zaměstnavatel vyšle na zahraniční pracovní cestu, vzniká mu povinnost poskytnout vám náhradu za zvýšené výdaje spojené se stravováním na této cestě. Zahraniční stravné se poskytuje v cizí měně. Jeho sazba je stanovena paušálně. Vynaložené výdaje proto nemusíte zaměstnavateli prokazovat.

Základní sazbu zahraničního stravného každý rok nově určuje Ministerstvo financí vyhláškou, a to pro jednotlivé státy v různé výši. Pokud tak zaměstnavatel určí nebo se s vámi dohodne před zahájením pracovní cesty, může vám poskytovat nižší základní sazbu stravného, než stanoví vyhláška, minimálně však 75 % z ní. Pokud před cestou neurčí nic, bude vám zahraniční stravné náležet z plné výše základní sazby.

Jakou část základní sazby je zaměstnavatel povinen za kalendářní den poskytnout závisí na době trvání pracovní cesty v zahraničí:
100 % základní sazby, pokud trvá déle než 12 hodin,
50 % základní sazby, pokud trvá 6 až 12 hodin,
25 % základní sazby, pokud trvá 1 až 6 hodin,
0 % základní sazby, pokud trvá méně než 1 hodinu.

Krácení zahraničního stravného

Zahraniční stravné vám má umožnit se v zahraničí stravovat. Pokud máte během zahraniční pracovní cesty zajištěné bezplatně (tj. bez vašeho finančního přispění) jídlo charakteru snídaně, oběda nebo večeře, zaměstnavatel může (ale nemusí) vaše zahraniční stravné krátit za každé takové jídlo, a to o:

70 %, pokud zahraniční cesta trvá 1 až 6 hodin,
35 %, pokud zahraniční cesta trvá 6 až 12 hodin,
25 %, pokud zahraniční cesta trvá déle než 12 hodin.

Takovéto krácení však musí zaměstnavatel stanovit nebo se na něm s vámi domluvit předem, tj. nejpozději před zahájením pracovní cesty. V opačném případě by vám příslušelo zahraniční stravné v jeho plné, tj. nekrácené výši.

Při tomto krácení přitom nehraje roli, jestli jste jídlo, které vám bylo zajištěno, skutečně jedl či nikoliv, nebo zda vám chutnalo. Významná je pouze skutečnost, že vám jídlo bylo poskytováno, a že jste si na toto jídlo sám finančně nepřispíval. Nevzniká vám žádný nárok po vašem zaměstnavateli požadovat doplacení stravného z důvodu, že jste zajištěné stravování nevyužil a stravoval se jinde.

Závěr

Zaměstnavatel vám před nástupem na pracovní cestu určil krácení vašeho zahraničního stravného, jelikož jste měl jídlo zajištěno v rámci ubytování a sám jste si na něj finančně nepřispíval. Vycházíme-li z toho, že vaše pracovní cesta trvala déle než 12 hodin a v rámci plné penze jste měl 3 jídla denně, zaměstnavatel vám správně zkrátil stravné za každé jídlo o 25 %, tj. celkem o 75 %. I když vám zajištěné jídlo nechutnalo a stravoval jste se jinde, nemůžete na zaměstnavateli požadovat doplatek za tuto útratu.

Odpovídal Ondřej Chlada z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám