Hlavní obsah

Sháněli práci jiným, pak o ni sami přišli

Právo, Ivan Blažek

Na úřadech práce v Plzeňském kraji přišly o práci desítky lidí. Stavy úředníků se během letošního roku snížily téměř o čtvrtinu.

Foto: Profimedia.cz

Propouštění úředníků probíhá ve vlnách.

Článek

Zatímco na počátku roku měly všechny pobočky v kraji 464 zaměstnanců, o deset měsíců později jich už je o sto deset méně. Propouštění probíhá ve vlnách. Ta nejmasivnější přišla v srpnu, kdy na úřadech ubylo prvních sto míst.

„Jen ale asi ve třech čtvrtinách případů bylo nutné dávat výpovědi nebo uzavírat dohody o ukončení práce. Zbývající místa zanikla například díky odchodům do důchodu nebo ukončením smluv na dobu určitou,“ sdělil Právu Jiří Reichl, tiskový mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR.

Druhá vlna

Druhá vlna, která připravila o práci dalších deset lidí, přišla v říjnu. A schyluje se k další. „Předpokládáme propuštění přibližně pětadvaceti zaměstnanců, kteří měli na starosti státní sociální podporu, a osmi kontrolorů,“ konstatoval Reichl. A důvody?

„Úřady práce v celé republice razantně zeštíhlily svoje stavy tak, aby byly efektivnější a stále zvládaly svou zákonem stanovenou činnost,“ uvedl Reichl a dodal: „Všechny tyto kroky byly samozřejmě projednány s odbory.“

Propouštělo se všude. Například z krajské centrály odešlo jednadvacet lidí, zhruba deset zaměstnanců skončilo na velké plzeňské pobočce, přibližně stejně tolik jich muselo odejít i z Rokycan, přestože tamní pracoviště bylo s pouhými 47 úředníky nejmenší v kraji.

„Postupovalo se tak, aby zátěž na pracovníka zůstala vyrovnaná. Základem byl počet nezaměstnaných,“ vysvětlil Reichl.

Nejlepší dopadli nejhůř

Rokycansko je s mírou nezaměstnanosti 5,3 procenta spolu s jižním Plzeňskem nejúspěšnější v kraji. „Tím, že jsme byli nejlepší, sebrali nám nejvíce lidí,“ nechal se slyšet jeden z rokycanských úředníků a upozornil:

„Teď je to na hraně a jsem zvědavý, jak to budeme zvládat, až se přijdou v prosinci zaevidovat propuštění sezónní pracovníci.“

Podle Reichla ale úřady práce situaci zvládnou, i kdyby došlo k masivnímu nárůstu počtu nezaměstnaných. „Jsme přesvědčeni, že stávající počty zaměstnanců jsou dostačující.“

Reklama

Výběr článků

Načítám