Hlavní obsah

Zhruba třetina Čechů už pracovala v zahraničí

V zahraničí již nějaký čas pracovalo 32,5% obyvatel České republiky. V porovnání s dalšími státy regionu to však není nijak vysoké číslo. Například ze Slovenska zamířilo za prací do ciziny 55,5% lidí a z Polska téměř 48% obyvatel. Vyplývá to z průzkumu společnosti Grafton Recruitment, který se uskutečnil mezi uchazeči o zaměstnání v sedmi zemích střední a východní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Z Čechů, kteří jsou ochotni odejít do zahraničí, by většina preferovala práci v západní Evropě.

Článek

Více než polovina (57%) Čechů je schopna odcestovat za prací do jiné země do jednoho měsíce. Naproti tomu pouze 13% respondentů uvedlo, že by se za prací nestěhovalo. Největšími překážkami pro přijetí práce v zahraničí je pro polovinu lidí rodina a pro více než čtvrtinu jazyková bariéra.

Češi preferují západní Evropu

Z těch, kteří jsou ochotni odejít do zahraničí, by většina preferovala práci v západní Evropě, zejména v Británii (29%) a v sousedních zemích jako Rakousko (10,9%) a Německo (20,7%). Na Slovensko by chtělo jít pracovat pouze osm procent lidí.

Nejdůležitější roli v motivaci odstěhovat se do zahraničí hrají plat a možnost kariérního růstu.

Pro ochotu jít pracovat do zahraničí je přitom pro Čechy důležitá asistence budoucího zaměstnavatele při vyřizování potřebných povolení a při jednání s místními úřady. Lidé také ocení ubytování zdarma, než si naleznou své vlastní.

Průzkumu se zúčastnilo více než 5500 lidí ze sedmi zemí Evropy, z toho zhruba 1700 jich pocházelo z České republiky. Věkové rozmezí hlavní skupiny dotázaných se pohybovalo převážně mezi 20 a 40 lety. Z toho 75% tvořili respondenti, kteří jsou v současné době zaměstnaní, ale rozhlížejí se po nové pracovní příležitosti.

Kolik lidí již pracovalo v zahraničí (v procentech):
AnoNe
Česká republika 32,567,5
Slovensko 55,544,5
Polsko 47,852,2
Maďarsko 33,766,3
Litva 37,562,5
Rumunsko 2575
Lotyšsko 4555

 Zdroj: Grafton Recruitment

Reklama

Výběr článků

Načítám