Hlavní obsah

Pravidelně sportuje méně než polovina dětí školou povinných

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože téměř všechny děti považují sportování za důležité a zdraví prospěšné, jen necelá polovina (44 %) uvádí, že se věnuje sportovním aktivitám mimo školu pravidelně. Desetina dětí nesportuje vůbec. To jsou některá zjištění vyplývající z dotazníkového průzkumu, který v červnu letošního roku realizoval FK Teplice.

Foto: Profimedia.cz

Nejoblíbenějším aktivně provozovaným sportem dětí je fotbal.

Článek

Průzkumu se zúčastnilo více než 1600 žáků a studentů ve věku 8 až 15 let z celkem 14 základních škol a gymnázií v Ústeckém kraji. Jedná se o aktivitu uskutečněnou v rámci projektu „V Teplicích je budoucnost“, jehož prostřednictvím chce FK Teplice podpořit aktivní životní styl mladé generace, přispět k vytváření pozitivních vzorů a sdílení smysluplných hodnot.

Zvednout děti od počítačů

„Chceme děti ‚zvednout‘ od počítačů a dostat je zpátky na sportoviště, proto jsme také uskutečnili tento průzkum. Sami jdeme příkladem, v našich mládežnických týmech hrají stovky dětí a mladých lidí. Jsme přesvědčeni, že sport je hodnotou, která lidi spojuje. Uvítáme spolupráci se všemi subjekty i s jedinci, kteří mají na tyto otázky podobný pohled,“ prohlásil Petr Heidenreich, ředitel pro komunikaci FK Teplice.

Vybraná zjištění z průzkumu:
Nejoblíbenějšími aktivitami dětských respondentů jsou navštěvování přátel (75 %), sport (69 %) a hraní her na PC včetně aktivit na sociálních sítích (68 %).
Za „důležité“ nebo „spíše důležité“ považuje sportování 97 % dětí, oceňují zejména přínos pro zdraví (59 %), fyzickou kondici (18 %) a prevenci proti obezitě (9 %).
Sport provozuje závodně nebo pravidelně 44 % respondentů, občas 46 %, vůbec ne 10 %.
S rodiči sportuje často 16 % dětí, jen někdy 40 %, skoro vůbec 16 % a s rodiči vůbec nesportuje 28 % dětí.
80 % dětí uvádí, že nejbližší dostupné hřiště mají od domova velmi blízko nebo blízko, 11 % uvedlo daleko nebo velmi daleko.
Nejoblíbenějším aktivně provozovaným sportem je fotbal (28 %), následovaný jízdou na kole (17 %), in-line bruslením, volejbalem, hokejem a basketbalem.
Zhruba dvě třetiny dětí uvádějí, že jejich rodiče také sportují, tři čtvrtiny dětí jejich rodiče při sportu podporují. Naopak přibližně čtvrtina dětí uvedla, že rodiče nechtějí, aby sportovaly.
Téměř polovina dětských respondentů souhlasí s tím, že sportování je velmi drahé.

Reklama

Výběr článků

Načítám