Hlavní obsah

Mediace je účinná metoda řešení sporů

Novinky, Karel Kvapil

První ročník mezinárodní vědecké konference s názvem Mediace 2011 – Kultivovaný způsob řešení sporů se uskuteční 14.–15. října v prostorách Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Součástí programu konference, na jejíž přípravě se podílí rovněž Pedagogická fakulta UP, jsou kromě přednášek také interaktivní workshopy.

Foto: Profimedia.cz

Mediátor je zodpovědný za řízení procesu hledání a nalezení vzájemné přijatelné dohody.

Článek

Mediátor je kvalifikovaný názorově neutrální odborník, jehož úkolem je vstoupit do konfliktu znesvářených stran a vytvořit prostředí vhodné k otevřené komunikaci a následné domluvě, která bude vyhovovat všem zúčastněným stranám. Je zodpovědný za řízení procesu hledání a nalezení vzájemné přijatelné dohody.

Ve světě se hojně využívá

Mediace jako způsob řešení konfliktů za pomoci třetí strany je ve vyspělých státech hojně a úspěšně využívaná. Na Slovensku například platí zákon o mediaci v civilních sporech už od roku 2004.

Dohoda je lepší než soud

„Široká veřejnost je o možnosti využití mediace k řešení například pracovních či rodinných konfliktů stále informovaná jen minimálně. Je nezbytné, aby se o této metodě mluvilo mnohem více, tak aby jí mohla veřejnost začít důvěřovat. Vždyť mediace může pomoci vyřešit mnoho každodenních problémů od reklamace oděvů či obuvi až po řekněme otázky kolem rozvodu, především péče o děti. Je to jistě méně traumatizující zážitek než „klasické“ soudní řízení, kdy většinou jeden končí jako vítěz, druhý pak jako poražený. Při mediačním řízení odcházejí, obrazně řečeno, jako vítězové oba,“ vysvětluje Lenka Holá z Ústavu pedagogiky a sociálních studií UP.

Mezi hlavní cíle mezinárodní konference patří propojení poznatků právních a sociálně psychologických disciplín a také zmapování možnosti využití mediace v trestních i civilních sporech. Jednotlivé přednáškové sekce jsou zaměřeny na problematiku vzdělávání v mediaci, rodinnou mediaci, mediaci v trestní oblasti a mediaci v obchodních a jiných občanskoprávních věcech.

Reklama

Výběr článků

Načítám