Hlavní obsah

Nejčastější příčinou pracovní neschopnosti je stres

Novinky, Karel Kvapil

Nedávno zveřejněná analýza příčin dlouhodobé pracovní neschopnosti ve Velké Británii konstatuje, že hlavním viníkem je stres způsobený rostoucí nejistotou zaměstnání a zvyšováním pracovního zatížení.

Foto: Profimedia.cz

Stoupá počet firem udávajících stress jako hlavní příčinu dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Článek

Společný průzkum britského Certifikovaného ústavu zaměstnanosti a rozvoje a společnosti Simply Health, která se zaměřuje na poskytování zdravotní péče ve firmách, odhalil, že nejčastější společnou příčinou nemocnosti manuálních i nemanuálních zaměstnanců je stress.

Stres stoupá z roku na rok

Podle závěrečné zprávy průzkumu, která vychází z téměř šesti stovek on line rozhovorů s představiteli všech sektorů průmyslu, stoupl počet firem udávajících stress jako hlavní příčinu dlouhodobé pracovní neschopnosti u nemanuálních pracovníků z loňských 24% na současných 33%.

U firem s převahou manuálních pracovníků udává stres jako hlavní příčinu nemocnosti jedna pětina (21%) s tím, že stres překonal dosud vedoucí choroby pohybového aparátu. Za dlouhodobou je považována pracovní neschopnost přesahující 4 týdny.

Na spojení mezi jistotou zaměstnání a mentálním zdravím poukazuje rovněž část průzkumu zabývající se situací ve firmách, kde zaměstnance čeká propouštění. Zaměstnavatelé, kteří plánují snížení stavu zaměstnanců v příštích šesti měsících, hlásili stresová onemocnění v 51% ve srovnání s 31% u firem, které propouštění neplánují.

Platy jsou zmrazené, náklady rostou

Jak uvedl Dr. Jill Miller, poradce Certifikovaného ústavu zaměstnanosti a rozvoje, zaměstnanci se ocitají v tíživém postavení.

„V práci čelí zmrazení platů a nejistotě zaměstnání a doma se na ně valí rostoucí účty.” Podle Millera dochází k navyšování stresu u zaměstnanců i v důsledku organizačních změn. To platí zejména o veřejném sektoru, kde 50% respondentů v průzkumu hlásilo nárůst pracovní absence z důvodu chorob vyvolaných stresem.

Reklama

Výběr článků

Načítám