Hlavní obsah

Mladí vědci z Česka zabodovali v soutěži EU

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší cenu ve 23. ročníku soutěže Evropské unie pro mladé vědce převzali v aule Helsinské univerzity ve Finsku soutěžící z Irska, Švýcarska a Litvy. Zvláštní ceny získaly i dva studenti z České republiky, Bedřich Said a Pavel Švec.

Článek

Vědecké projekty, které získaly první cenu v kategorii výpočetní techniky, strojírenství a medicíny, vybrala mezinárodní porota z 87 projektů z 37 zemí. Druhé místo získaly týmy z Německa, Spojeného království a Bulharska. Třetí místo náleží týmům z Norska, Polska a Spojeného království. A zvláštní mezinárodní cenu vyhrál projekt z Nového Zélandu. Výherci cen, kteří jsou všichni mladší 21 let, si rozdělí finanční odměnu v celkové výši 51 500 eur.

Dvě zvláštní ceny pro české účastníky

Jednu ze zvláštních cen získal projekt osmnáctiletého Bedřicha Saida z ČR s názvem Simulátor spolupráce robotů a zvláštní cena hostitelské organizace byla udělena dvacetiletému Pavlu Švecovi za práci v oboru chemie s názvem Syntéza a testování tetrametyl[5]helquatu.

„Mladí nadaní výzkumní pracovníci přispějí k utváření naší budoucnosti. Musíme najít řešení největších problémů společnosti, jako je změna klimatu, hledání udržitelných zdrojů energie, zajišťování potravy pro světovou populaci nebo boj s chorobami. Chtěli bychom tedy motivovat mladé lidi, aby si zvolili kariéru v oblasti vědy a udrželi evropský výzkum a inovace na světové úrovni,“ uvedla evropská komisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinnová.

Dát mladým vědcům příležitost

Zakladatelem soutěže Evropské unie pro mladé vědce je Evropská komise. Soutěž má usnadnit spolupráci a výměnu informací mezi mladými vědci, kteří sdílejí podobné schopnosti a zájmy, a dát jim příležitost pracovat pod dohledem nejvýznamnějších evropských vědců.

Soutěž se poprvé konala v roce 1989 a tehdy se jí účastnilo 15 zemí. Letos se do 23. ročníku soutěže zapojilo 37 zemí a jedna evropská škola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám