Hlavní obsah

Čeští manažeři neumějí relaxovat

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za největší zdroj stresu na pracovišti považuje 28 % manažerů v České republice skutečnost, že neumí „vypnout“ ani ve volném čase. Vyplývá to z výzkumu pro personální společnost Robert Half International, kterého se zúčastnilo 2 525 manažerů a manažerek z 11 zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním zdrojem stresu na pracovišti je pro manažery zvýšené pracovní vytížení.

Článek

Neschopnost oprostit se od pracovních záležitostí je pro respondenty spolu s vysokým pracovním vytížením nejčastější příčinou stresu na pracovišti.

„Ze všech jedenácti zemí, ve kterých průzkum probíhal, je u nás neschopnost manažerů relaxovat výrazně nejfrekventovanější a v porovnání s ostatními dokonce dvojnásobně častější,“ doplnil výsledky výzkumu Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

Pořád myslíme na práci

Výzkum také ukázal, že ve schopnosti neřešit pracovní záležitost ve volném čase čeští manažeři výrazně zaostávají za dalšími zeměmi. Například v Rakousku má tento problém 9 % respondentů, v Lucembursku 5 % a v Dubaji 7 %.

Nijak výrazně se ale neliší situace v České republice od ostatních států v otázce pracovní zátěže, kterou za hlavní zdroj pracovního stresu označilo 52 % respondentů. To je jen o 2 % více v porovnání s průměrem ve všech sledovaných zemích (50 %).

Chceme skloubit osobní a pracovní život

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem v případě stejných mzdových podmínek a hmotných benefitů je nejpodstatnějším kritériem při volbě zaměstnání pro více jak jednu třetinu oslovených manažerů.

„Výsledky výzkumu ukázaly, že 37 % manažerů a manažerek se v případě pracovních nabídek se srovnatelnou mzdou rozhoduje na základě možnosti co nejlépe skloubit pracovní povinnosti se soukromým životem. Tento trend se dlouhodobě objevuje i v České republice, kde to potvrdilo 41 % respondentů,“ dodává Aleš Křížek.

Bojíme se ozvat

Výrazný rozdíl mezi Českou republikou a ostatními sledovanými zeměmi se projevil v zájmu o komunikaci se zaměstnavatelem na téma rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Zatímco pouze 41 % oslovených manažerů v České republice uvedlo, že probírat tuto otázku se svým nadřízeným by jim nevadilo, v ostatních sledovaných zemích tak odpovědělo 76 % respondentů.

K nástrojům slaďování pracovního a osobního života se mimo jiné řadí využívání například zkráceného pracovního úvazku, pružné pracovní doby, možnost práce z domova, nabídka firemních školek zaměstnancům firmy, případně možnost využití tzv. sick-days (placené volno v případě nemoci).

Reklama

Výběr článků

Načítám