Hlavní obsah

Dobrovolníci už léta pomáhají v nemocnicích

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti vyhlášení roku 2011 Evropským rokem dobrovolnictví se v areálu Žlutých lázní v Praze 4 sešli pomocníci, kteří pravidelně docházejí za pacienty do pěti fakultních nemocnic v Praze. V současnosti pomáhá téměř 450 dobrovolníků.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Všechny tyto týmy docházejí v rámci canisterapie za pacienty do motolské nemocnice.

Článek

Louku u Vltavy v areálu Žlutých lázní zaplnily desítky příznivců a dobrovolníků, kteří se chodí pravidelně věnovat pacientům do motolské nemocnice, Thomayerovy nemocnice, vinohradské nemocnice, všeobecné fakultní nemocnice a vojenské nemocnice. Každé ze zdravotnických zařízení si zde postavilo stánek, v němž prezentovalo aktivity svých dobrovolníků.

Nejvíc dobrovolníků má Motol

Jednoznačně nejširší základnu pomocníků, kteří chodí dobrovolně navštěvovat pacienty alespoň jednou týdně, má motolská nemocnice.

„Máme jich celkem tři sta. Tento vysoký počet je dán také tím, že náš dobrovolnický program funguje nejdéle, už 12 let. Pomocníci chodí na 13 klinik jak na dětské, tak dospělé i oddělení LDN,“ řekla Právu Renata Dohnalová, koordinátorka motolského dobrovolnického programu.

Berou si s sebou psí pomocníky

Rozveselit pacienty nechodí jen lidé sami, ale často s sebou berou v rámci canisterapie a zooterapie psy či jiné drobné zvířectvo.

„My s Annie chodíme do motolské LDN asi rok a půl. Nekupovala jsem si psa s tím, že to bude dělat, ale pak jsem zjistila, jak úžasnou má povahu, a její matka a sestra se canisterapii věnovaly, a tak jsme to zkusily. Poprvé nevěděla, co se od ní čeká, ale už při třetí návštěvě začala sama obcházet všechny pacienty v těch sedmi pokojích, které tam jsou,“ svěřila se jedna z dobrovolnic Barbora Hašková s tím, že ne všichni se ale chtějí s její fenkou zlatého retrívra pomazlit.

„Někteří staří lidé si ji hladit nechtějí, tak k nim prostě nejde, ale většina ji vždy vidí moc ráda,“ dodala dobrovolnice, která dochází na oddělení, kde pečují o starší pacienty, protože většina dobrovolníků se angažuje na dětských odděleních.

Pacienty rozptýlí i různé kroužky

Pro pacienty s různým onemocněním se ve všech nemocnicích kromě návštěv na pokojích pořádají i zajímavé speciální akce a tematická odpoledne. Kromě zoodnů, kdy se mohou pacienti pomazlit s různými zvířátky najednou, se účastní kroužků zpívání, výtvarných dílen, tance vsedě a různých společenských akcí ozvláštněných divadlem či tancem.

Příjemným zjištěním je zejména fakt, že zájem o pomáhání v nemocnicích stále stoupá, a téměř denně se hlásí noví dobrovolníci.
Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, Jitka Zinke.

V ústřední vojenské nemocnici působí v tuto chvíli jen pět dobrovolníků, ale ti pravidelně docházejí na Oddělení sociální péče, kde naplňují čas válečným veteránům.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady je registrováno 25 dobrovolníků, kteří se tu starají o dlouhodobě hospitalizované pacienty na neurologické klinice, LDN, onkologické klinice, dětské ambulanci a na klinice popáleninové medicíny.

Na deset klinik Thomayerovy nemocnice dochází osmdesát dobrovolníků, kteří mimo jiné poskytují pacientům i duchovní péči.

Na čtyři kliniky Všeobecné fakultní nemocnice docházejí dobrovolníci ze sdružení Adra a Amélie.

„Příjemným zjištěním je zejména fakt, že zájem o pomáhání v nemocnicích stále stoupá, a téměř denně se hlásí noví dobrovolníci,“ zhodnotila zájem o čtvrteční akci a celkovou náladu společnosti pomáhat, ne za peníze, ale pro dobrý pocit, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Reklama

Výběr článků

Načítám