Hlavní obsah

Zedníci ze střední Evropy míří do Vysokého Mýta

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní soutěž v profesních dovednostech Řemeslo/ Skill zaměřená na obory zedník a zednické práce se bude konat ve dnech 20. až 22. září ve Vysokém Mýtě.

Foto: Profimedia.cz

Soutěž zedníků se zaměří především na praktické dovednosti.

Článek

Na náměstí Přemysla Otakara II. vyrostou torza domů, bude jich osmadvacet. „Stavět se bude samozřejmě na kobercích, vše se pak zbourá a uklidí,“ ujistil za pořádající agenturu Erudio cz Hynek Míka.

Soutěžit budou mladí zedníci nejen z Česka, ale z několika slovenských učilišť, z německých Magdeburku a Grafenwöhru, z Baji v Maďarsku, polského Krakova a z dalších míst střední Evropy.

Za české barvy budou bojovat především Východočeši – zedníci z Černé za Bory, Rybitví, Moravské Třebové, vodáci z Vysokého Mýta, učni praktických škol z Chroustovic nebo Žamberka.

Soutěž pomůže propagaci řemesel

„Bude to zatím největší podobná akce tohoto druhu u nás. Zaměřujeme se především na praktické dovednosti a jejím účelem není jenom určit a dekorovat vítěze, ale všestranně podporovat a propagovat potřebu řemesel,“ uvedla Lenka Ulrychová z agentury Erudio.

„Nabídku jsme přijali a rádi ji využijeme. Už před volbami jsme říkali, že naše centrální náměstí chceme plně využít, že musí žít všemi možnými aktivitami a po celý rok. Tato soutěž je v řadě tradičních kulturních a sportovních akcích dalším zpestřením,“ pochvaluje si starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek (ČSSD).

Zájem o technické obory roste

Rovněž ředitel VOŠ stavební a SŠ stavební ve Vysokém Mýtě Pavel Vacek je s uspořádáním soutěže spokojen. „Jsme rádi, že to bude u nás, budeme se podílet na přípravě a organizaci a chceme samozřejmě uspět. Už proto, že naše škola v tomto školním roce slaví 125 let od svého založení,“ řekl Vacek a dodal, že letos se technické obory daří na jeho škole obsazovat lépe než v minulosti.

„Zájem se vrací, u některých oborů otevíráme i dvě třídy. Na soutěži Skill 2011 mě těší i mezinárodní účast. Chceme, aby naši absolventi uspěli v zahraničí, nejen na domácím trhu práce. Na soutěži Skill se mohou trochu otrkat v komunikaci, prostě se zkusit domluvit,“ doplnil Vacek.

Nevšedním momentem celé akce je i ochota sponzorů. Přestože jsou v posledních letech ke společenským, sportovním i kulturním akcím většinou zdrženliví, na této soutěži je ochotno se sponzorsky podílet tucet stavebních firem a výrobců stavebních materiálů! Spolupracuje i Svaz podnikatelů ve stavebnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám