Hlavní obsah

Začal zápis do letošního ročníku překladatelské soutěže EU pro studenty středních škol

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního září mohou střední školy zapisovat své studenty do každoroční soutěže mladých překladatelů Juvenes Translatores (Mladí překladatelé), kterou pořádá Evropská unie.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci soutěže překládají jednostránkový text z a do jakéhokoli z 23 úředních jazyků EU.

Článek

Zápis poběží do 20. října a internetové přihlášky jsou k dispozici ve všech úředních jazycích EU na stránkách http://ec.europa.eu/translatores.

Letošní již pátý ročník soutěže se bude konat 24. listopadu ve stejnou hodinu ve všech vybraných školách. Mohou se jí zúčastnit studenti narození v roce 1994 z více než 750 škol.

Podpora výuky jazyků

„Soutěž má propagovat výuku jazyků ve školách a volbu překladatelství jako profese. Znalost jazyků obohacuje myšlení o perspektivy jiných kultur a rozšiřuje možnosti najít si zaměstnání,“ uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

Studenti překládají jednostránkový text z a do jakéhokoli z 23 úředních jazyků EU – mají tedy na výběr z 506 jazykových kombinací. Letošní překlady se budou týkat dobrovolnictví, které je také ústředním tématem Evropského roku 2011.

Z každé země jeden vítěz

Každá škola může do soutěže přihlásit až pět studentů. Účastníci mohou být jakékoli národnosti, musí však studovat na střední škole v některém členském státě EU.

Jejich práce posoudí překladatelé z Evropské komise a vyberou vždy jednoho vítěze z každé země. Všichni vítězové budou poté v březnu 2012 pozváni do Bruselu, kde převezmou ceny. Loni se soutěže zúčastnilo 2800 adeptů překladatelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám