Hlavní obsah

O absolventy je větší zájem než loni

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes trvalý převis nabídky pracovních sil nad poptávkou firem mají absolventi lepší možnosti uplatnění než ve srovnatelném období loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Největší zájem je o obchodníky, následují služby zákazníkům a administrativní pozice.

Článek

Po několika měsících ekonomického oživení se v ČR v červenci poprvé od počátku roku zastavil pokles nezaměstnanosti.

Jedním z faktorů jejího opětovného mírného zvýšení je příliv čerstvých absolventů na trh práce. Na konci července jich úřady registrovaly bezmála 25 tisíc. Na portálech Jobs.cz a Prace.cz přitom měli v průběhu července k dispozici více než 8 tisíc nabídek vhodných míst, zhruba o 40 % více než ve stejném období loňského roku.

Zatímco vloni byli jednou ze skupin nejvíce postižených dopady celosvětové ekonomické krize, letos díky postupnému oživování trhů kombinovanému s přetrvávající opatrností firem a snahou o nízké provozní náklady roste nejvýrazněji právě počet příležitostí pro absolventy.

Podle Spráce je největší zájem o obchodníky

Rostoucí zájem o absolventy škol potvrzuje rovněž portál Spráce.cz. Podle sdělení manažera, Davida Svatoše, stoupla nabídka pracovních pozic pro absolventy ve srovnání s loňským rokem o 7 % a posledních pár měsíců se v průměru pohybuje kolem 2500 unikátních nabídek. Největší zájem je o obchodníky, následují služby zákazníkům a administrativní pozice.

Hledání práce není dobré odkládat

„Současné zprávy o možném opakování ekonomické krize v souvislosti s dluhovými problémy některých zemí EU a USA zatím nemají na český trh práce výraznější vliv. I během prvních dvou srpnových týdnů jsme svědky dalšího růstu počtu inzerovaných volných pozic, včetně míst vhodných pro absolventy. Pokud by se v následujících týdnech či měsících světová ekonomika skutečně dostala do vážnějších potíží, negativní vliv na nabídku nových pracovních míst i celkový stav trhu práce v ČR by se projevil až s určitým odstupem. I to je jedním z důvodů, proč by absolventi hledání práce neměli odkládat,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám