Hlavní obsah

Podnikům vzrostly o polovinu náklady vyvolané počítačovou kriminalitou

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy a vládní organizace čelí soustavným kybernetickým útokům, které vedou ke značným finančním ztrátám.

Foto: Profimedia.cz

Techniky kybernetických útoků neustále zvyšují nejen svou frekvenci, ale také propracovanost.

Článek

Studie Second Annual Cost of Cyber Crime (Roční náklady kybernetické kriminality) provedená společností Ponemon Institute pro firmu Hewlet Packard (HP) odhalila, že průměrné roční náklady vyvolané počítačovou kriminalitou dosáhly u vybraného vzorku organizací hodnoty 5,9 miliónu dolarů ročně, přičemž rozpětí se pohybovalo od 1,5 miliónu až po 36,5 miliónu dolarů.

Jedná se o 56% nárůst průměrné hodnoty ve srovnání se stejnou studií provedenou v červenci loňského roku.

Nejdražší je odhalit hrozbu a nahradit data

Uvedená studie kromě jiného ukazuje, že nejnákladnějšími položkami organizací jsou detekce hrozeb a obnovení dat.

„Techniky kybernetických útoků neustále zvyšují nejen svou frekvenci, ale také propracovanost. Zároveň stoupá potenciální dopad na finanční stav postižených organizací,“ uvedl Tom Reilly, viceprezident a generální ředitel HP Enterprise Security.

Přetížení serveru patří k nejčastějším útokům

Kybernetické útoky jsou v současnosti zcela běžné. Během čtyřtýdenního průzkumu zaznamenal vybraný vzorek organizací 72 úspěšných útoků týdně, což představuje téměř 45% meziroční nárůst.

Více než 90 % všech nákladů spojených s kybernetickými zločiny měl na svědomí škodlivý kód, útoky typu odepření služby v důsledku přetížení serveru (DoS - Denial of Service), ukradená zařízení a internetové útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám