Hlavní obsah

Vagónka shání desítky nových zaměstnanců

Právo, Anna Bortlíčková

Ostravský výrobce vlakových souprav Škoda Vagonka, dceřiná firma Škody Transportation, průběžně zvyšuje zaměstnanost. Nyní má přibližně 540 zaměstnanců, v horizontu roku plánuje postupný nárůst až na 600 lidí.

Článek

"Rozšiřování zaměstnanosti souvisí se zakázkami, které společnost má v tuzemsku a zahraničí. Průběžně, jak nabíhá výroba, nabírají se noví zaměstnanci,“ řekla Právu mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Nabírají od loňského prosince

Podle sdělení mluvčí krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě, Martiny Kubínové, se Škoda Vagonka mezi firmami s největší nabídkou volných pracovních míst objevuje pravidelně od prosince minulého roku.

Ještě v květnu měla u úřadu práce nahlášeno přes 70 volných pracovních míst, část z nich se jí už před prázdninami podařilo obsadit. V současnosti vagónka nabízí takřka čtyři desítky pracovních míst, největší zájem má o svářeče, zámečníky, karosáře a autoklempíře.

„Přestože jsou tyto profese zastoupeny v evidenci kontaktního pracoviště Úřadu práce v Ostravě, problémem při obsazování těchto pozic může být, že uchazeč nesplňuje kvalifikační požadavky,“ řekla Kubínová.

Sehnat kvalifikované lidi není jednoduché

Černá potvrdila, že sehnat pracovníky s požadovanou kvalifikací pro některé profese není jednoduché. „Zájem o technické obory klesá. Proto se snažíme věnovat hlavně podpoře mladých studentů prostřednictvím svých programů,“ řekla s tím, že mladí lidé tak mohou praxí ve firmě získat pracovní zkušenosti s perspektivou další spolupráce nebo také mají možnost získat vysokoškolské stipendium.

O vagóny je zájem v zahraničí

Škoda Vagonka nedávno uzavřela významný kontrakt s Litevskými drahami na dodávku pěti dvoupodlažních souprav CityElefant. Jako vítěz veřejné soutěže získala zakázku za bezmála 39 miliónů eur (asi 950 miliónů korun). Litevským drahám dodá během let 2012 až 2014 dvě třívozové a tři dvouvozové elektrické dvoupodlažní jednotky. Součástí smlouvy je opce na dodávku další soupravy.

„Litevské dráhy již úspěšně provozují čtyři soupravy řady 575, které byly dodány během let 2008 až 2010,“ doplnil generální ředitel Škody Vagonka Jiří Paruza. Dvoupodlažní jednotky vyráběné Škodou Vagonka jezdí kromě České republiky a Litvy také na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám