Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Letting Manažer/Manažer pronájmu

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Letting Manažer je zodpovědný za pronájem volných nájemných jednotek v rámci připravovaného developerského projektu, anebo již existující nemovitosti. Spolupracuje s realitními agenty, kteří představí potenciální zájemce o volné prostory, aktivně monitoruje trh, kontaktuje potenciální klienty - nájemníky a zjišťuje jejich zájem o přestěhování do nabízených prostor.

S tím souvisí příprava prezentace projektu včetně cenové nabídky, prohlídka nemovitosti nebo plánu projektu (v případě, že je ve výstavbě) a podání veškerých informací o nabízených prostorách. Na základě toho klient porovná konkurenční nabídky a učiní finální rozhodnutí, které z nabízených prostor nejvíce vyhovují jeho požadavkům.

Součástí tohoto procesu je i vyjednávání podmínek pronájmu a dalších specifikací nájemní smlouvy, komunikace s právníky, architekty a projektovým týmem. Jedná se vlastně o koordinaci celého procesu a všech zúčastněných stran vedoucí k úspěšnému uzavření nájemní smlouvy a nastěhování společnosti do budovy. Důležitá je také následná péče po uzavření smlouvy.

Člověk na pozici Letting Manager také většinou zajišťuje celkovou marketingovou strategii daného projektu, koordinuje vnitřní marketing nebo externího dodavatele těchto služeb. Obvykle má na starosti víc nemovitostí a některé společnosti zaměstnávají tým interních Letting a Marketing koordinátorů, kteří mu přímo podléhají.

Tato pozice je obchodně zaměřená a velký důraz se klade na navazování a udržování vztahů s klienty. Důležitá je pravidelná účast na prezentacích zaměřených na vývoj a trendy trhu, společenských aktivitách a realitních konferencích pořádaných jak v Čechách, tak v zahraničí.

Při výběru kandidáta na pozici Letting Manager je rozhodující praxe v oboru, výborná znalost realitního trhu a plynulá angličtina. Velmi žádaná je také němčina.

Jelikož jde o obchodní pozici s důrazem na navazování a udržování vztahů s klienty, jsou důležité komunikační dovednosti, " tah na branku", dynamická a společenská osobnost a profesionalita.

Orientace na zákazníka a schopnost jednání s lidmi na různých úrovních jsou samozřejmostí.

Monika Borňáková, Teamleader divize Construction & Property, Hays Czech Republic

Reklama

Související články

Slovník pracovních pozic: Lead Developer

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen...

Výběr článků

Načítám