Hlavní obsah

V září začnou týdny vzdělávání dospělých

Novinky, Karel Kvapil

Hlavním cílem celostátní akce, která potrvá až do listopadu, je motivace potenciálních účastníků celoživotního vzdělávání, vzdělavatelů a zaměstnanců k účasti ve vzdělávání dospělých.

Článek

Organizátorem týdnů vzdělávání je Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR (AIVD ČR) prostřednictvím svých krajských koordinátorů a ve spolupráci s jednotlivými kraji ČR; záštitu převzalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstvo práce a sociálních věcí a také nově vzniknuvší Úřad práce České republiky.

Vzdělávání v dospělosti není přepych

„Každoročně se lidem snažíme vysvětlit, že vzdělávání v dospělosti není čímsi nadstandardním, ale v době plné neustálých a nekončících změn je to naopak každodenní nutnost a povinnost. Na druhé straně chceme dokázat, že učení a vzdělávání nebolí, ani nemusí být drahé. Moderní vzdělávací firmy je dokáží zorganizovat zajímavě, v netradičním prostředí, s příjemnými lektory, poutavými studijními materiály a za rozumnou cenu,“ říká Mgr. Tomáš Langer, výkonný ředitel AIVD ČR.

Mezi aktivity Týdnů vzdělávání patří nejen tradiční setkávání vzdělavatelů a personalistů, dny otevřených dveří či ukázkové hodiny, ale v loňském roce to například bylo zkušební testování úrovně počítačových znalostí pro získání evropského počítačového řidičáku ECDL, kterým prošlo několik desítek občanů ve velké části krajů ČR.

Tři čtvrtiny občanů se vzdělávat nechtějí

Základem Týdnů vzdělávání je maximální přístupnost občanům, proto jsou tyto aktivity bezplatné či jen za symbolický poplatek a probíhají ve většině krajů, aby se dostaly zejména k těm, kteří vzdělávání nejvíce potřebují.

„Týdny vzdělávání organizujeme již sedmnáctým rokem a je veliká škoda, že se tato akce nestala, jako je tomu v jiných zemích, základním motivačním činitelem vztahu k dalšímu vzdělávání. 73 % našich občanů v průzkumu Českého statistického úřadu konstatovalo, že se dále vzdělávat nehodlají. Smůla je bohužel i v tom, že ti, kteří by vzdělávání nejvíce potřebovali, k němu mají stále daleko,“ říká Zdeněk Palán, prezident AIVD ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám