Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Learning & Development Specialist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Learning & Development Specialist (v češtině používaný výraz Specialista pro rozvoj a vzdělávání) je člověk zodpovědný za rozvoj a vzdělávání zaměstnanců společnosti. Pracovník v uvedené pozici poskytuje logistickou podporu v této oblasti, dále vyřizuje ad-hoc žádosti o specifická školení. Tyto pozice se většinou obsazují v mezinárodních společnostech, kde je větší personální oddělení a jeho členové mají možnost se specializovat na určité oblasti z HR.

Specialista pro rozvoj a vzdělávání má na starosti analýzu a nastavení procesů vzdělávání, dle zkušenosti se podílí nebo samostatně vede interní školení pro zaměstnance, dále má za úkol výběr externích školicích firem a jednání s nimi. Běžnou pracovní náplní je následně zprostředkování kontaktu mezi školiteli jednotlivých tréninků a uchazeči, příprava pozvánek a rezervace vhodných prostor, zajištění technického vybavení a následné hodnocení.

Pokud jde o seniora/managera, ten již připravuje ve spolupráci s jednotlivými vedoucími oddělení kariérní a rozvojové plány zaměstnanců. Další činností bývá organizace výuky cizích jazyků na pracovišti, takže nejen komunikace s lektory, ale i zpětná vazba a následné zhodnocení výsledků jednotlivých pracovníků. Další složkou práce může být administrace e-learningových kurzů a aktualizace firemního intranetu v oblasti vzdělávání a rozvoje či organizační zajištění dnes oblíbených teambuildingových aktivit.

Z požadavků klientů na pozici Learning & Development Specialist je třeba zdůraznit především požadavek na výborné organizační a komunikační schopnosti, plánování a orientaci na zákazníka. Vhodný uchazeč by měl také oplývat analytickými schopnostmi a schopností jednání s různými typy lidí. Nezbytnou znalostí vhodného uchazeče je plynulý anglický jazyk pro schopnost práce v mezinárodním prostředí a samozřejmostí je i výborná čeština v ústní a písemné formě, která slouží k psaní různých článků, metodik, tréninkových materiálů či pozvánek.

Budoucím kariérním směrem Learning & Development Specialisty může být Learning & Development Manager / Training Manager, kde by měl kandidát na starosti už i kompletní správu rozpočtu za oblast vzdělávání a strategická rozhodnutí v této HR disciplíně.

Lenka Estévez, Team Leader divize Office Support, Hays Czech Republic

Reklama

Výběr článků

Načítám