Hlavní obsah

Evropská unie chce dát víc financí na vzdělání

Právo, Karel Kvapil

Evropská komise usiluje v rámci své strategie zaměřené na posílení zaměstnanosti o téměř dvojnásobné navýšení počtu mladých lidí, učitelů a výzkumných pracovníků, kterým jsou poskytovány granty EU určené na studium a odbornou přípravu v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

Počet příjemců grantů by se tak zvýšil z dnešních 400 000 na 800 000 lidí ročně.

„Jedná se o jeden z klíčových cílů odůvodňujících výrazný nárůst objemu finančních prostředků EU vynakládaných v oblasti vzdělávání, mládeže a tvořivosti, který navrhuje Komise ve svém rozpočtovém plánu na léta 2014– 2020, prohlásila evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

Rozšířit pracovní příležitosti

Pro naplnění budoucích potřeb na trhu práce a pro boj proti chudobě je nezbytné zdokonalit vzdělávání a odbornou přípravu. Vyšší investice do kreativních průmyslových odvětví také posílí pracovní příležitosti v sektoru představujícím 4,5 % HDP Evropské unie a 3,8 % pracovních míst.

Podle komisařky Vassiliou jsou investice do těchto odvětví z hlediska budoucnosti Evropy jedním z nejlepších plánů, a to jak pokud jde o podniky, tak o zaměstnanost.

„Rádi bychom podnítili více lidí, aby využili příležitosti studovat, pracovat nebo vykonávat dobrovolnou činnost v zahraničí, neboť tato zkušenost je pro rozvoj dovedností a pro budoucí kariéru neocenitelná. Zaměřujeme se na opatření, která budou mít přidanou hodnotu a napomohou dosahování cíle strategie Evropa 2020, jímž je inteligentní, udržitelný a provázaný růst,“ zdůraznila Androulla Vassiliou.

Erasmus využilo 2,5 miliónu studentů

Stávající programy EU v oblasti vzdělávání a mládeže byly velmi úspěšné při posilování mobility. Například 2,5 miliónu studentů obdrželo prostřednictvím programu Erasmus podporu EU pro účely studia a získání pracovního místa v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám