Hlavní obsah

Softwarové pirátství je na ústupu

Novinky, Karel Kvapil

Případů softwarového pirátství ubývá. Podle analýzy společnosti truconneXion se vyskytuje nejčastěji mezi zaměstnanci firem malé až střední velikosti, které využívají deset až sto počítačů.

Foto: Profimedia.cz

Počítačové pirátství zkrátí podle BSA tuzemským výrobcům a distributorům softwaru tržby ročně o přibližně 3,7 miliardy korun.

Článek

Přestože je softwarové pirátství na ústupu, stále se najdou kraje, v nichž se pirátům mimořádně daří. Nejvíce nelegálního softwaru se vykytuje v Ústeckém a Karlovarském kraji. Pomyslným „skokanem roku“ v potírání pirátství se stávají Jihočeský a Zlínský kraj, jež si shodně polepšily o čtyři příčky.

Praha v potírání pirátství vede

Dlouhodobým tahounem v potírání nelegálního softwaru je Praha. Tento fakt je dán vyšší četností zahraničních vlastníků firem prosazujících při odhalování počítačových pirátů mezinárodní standardy a vlastní korporátní řešení.

„Ačkoli je v metropoli největší množství firem, protipirátská prevence se zde stala převládajícím přístupem a normou. Pro firmy sídlící v Praze je typická větší citlivost na hrozbu restrikce, největší osvěta mezi zaměstnanci a také de facto nasycený trh s protipirátskými produkty,“ uvádí Robert Kleiner ze společnosti truconneXion.

Podle Kleinera se firmy v Praze a jejím středočeském okolí přesvědčily, že se jim respekt k právním normám vyplatí i finančně a že díky němu ušetří náklady. Motivací je tedy nejen hrozba z postihu, ale i racionálně odůvodněná snaha uspořit.

Zaměstnanci nelegálně stahující software mají v takto vybavených firmách mnohem obtížnější pozici. Snadno je odhalí už jediný report, který prokazatelně prezentuje jejich nezákonné aktivity.

Domácí pirátství stále kvete

Podle analytiků společnosti IDC se v Česku užívá 36 procent softwaru nelegálně a míra pirátství klesla za uplynulý rok celkově o jedno procento.

Za tímto poklesem stojí podle protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance) zejména firemní sektor a státní správa, v nichž užívání nelegálního softwaru kleslo o přibližně 3 procentní body, zatímco v sektoru domácností došlo naopak k růstu o 2–3 procentní body.

Pirátství tak tuzemským výrobcům a distributorům softwaru podle BSA ročně zkrátí tržby o přibližně 3,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám