Hlavní obsah

V chráněné dílně v Lipůvce pracují zaměstnanci s radostí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodit do práce s radostí je určitě snem každého z nás. Takový sen pomáhají plnit v chráněné dílně Lipka v Lipůvce na Blanensku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Přes rameno zaměstnankyním nahlédl i senátor Jozef Regec.

Článek

V chráněné dílně jsou zaměstnány tři desítky částečně invalidních lidí, kteří by jinak práci hledali jen velmi stěží.

Široký záběr činností

Záběr dílny je široký, k dispozici je v jednom objektu pracoviště pro drobné práce, dílna na konvertování tištěných dokumentů do elektronické podoby, kopírování, dílna na ruční čištění vozidel i příjemná kavárna.

„Děláme práce, které by se nevyplatily dělat kmenovému zaměstnanci ve firmě. Tento objekt jsme kupovali s tím, že tu chceme vybudovat chráněnou dílnu. A to se nám také povedlo. Jsme jediní na celém Blanensku. Třeba v Brně částečně invalidní člověk má naději na to, že si nějaké místo sežene. Ale tady nic není, a kdyby ti lidé měli dojíždět do Brna, tak si nevydělají ani na tu cestu,“ konstatoval jednatel dílny Jiří Vejnar.

V dílně zrovna několik žen v dobré náladě vybalovalo z krabic nástěnné hodiny. Zákazník je chce rozdávat jako reklamní předměty, předtím ale musí být všechny zkontrolované, zda jdou.

Hlavním problémem jsou zakázky

„Nejtěžší je sehnat práci, aby naši lidé mohli skutečně pracovat. Jednáme s firmami z okolí, které třeba potřebují balit dárky, nebo teď tu balíme vitamíny. Ne každý je ale ochotný nám práci svěřit,“ povzdechl si Vejnar.

Chráněná dílna není jen o práci, ale i o tom, že lidé zde pracující mají pak oprávněný pocit, že jsou nějak prospěšní. „Není to o vydělávání peněz, je to i psychická záležitost. Lidé jsou opravdu rádi, když tu mohou pracovat, chodí sem rádi, mají dobrý kolektiv,“ dodala Zdena Vejnarová.

Senátor se stará

Podpořit dílnu dorazil i senátor za Blanensko Jozef Regec (ČSSD). „Lipka je jediným zařízením v regionu, které takto zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi. Tito lidé chtějí pracovat a my je musíme podporovat. Jsou tu možnosti dotací jak prostřednictvím kraje, tak i z peněz Evropské unie,“ slíbil Regec pomoc při hledání zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám