Hlavní obsah

V létě se hledá práce snadněji

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní měsíce mohou být nejlepším obdobím pro uplatnění na trhu práce, a to nejen pro čerstvé absolventy. Část absolventů škol si však užívá volna a odkládá hledání zaměstnání až na dobu po prázdninách.

Foto: Profimedia.cz

Podle Davida Svatoše z portálu Spráce vzrostly nabídky firem u hlavních úvazků o 15 %.

Článek

Snižující se míře nezaměstnanosti v uplynulém období odpovídá i současná poptávka firem na pracovních portálech Jobs.cz a Prace.cz.

„Zatímco ještě před třemi měsíci dosáhl celkový počet reakcí uchazečů na vystavené pozice téměř 550 000, v květnu a červnu se pohyboval kolem 450 000. Potvrzuje se tedy, že části účastníků trhu práce se již podařilo najít odpovídající zaměstnání. Vliv zde ovšem hraje také fakt, že část uchazečů, zejména čerstvých absolventů, odkládá hledání až na dobu po prázdninách,“ komentoval stav Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Oživení pracovního trhu pokračuje podle Myslivečka již několik měsíců, počet nabídek hlavních pracovních úvazků na portálu Jobs.cz v červnu meziročně vzrostl o 26 % na 13 404. Ještě výraznější je oživení nabídky pozic vhodných pro absolventy, kde v meziročním srovnání stoupl počet míst o 48 % na 2697.

Oživení potvrzuje i server Spráce

Rovněž pracovní portál Spráce.cz potvrzuje určité oživení, byť ne tak výrazné. Podle Davida Svatoše vzrostly nabídky firem u hlavních úvazků o 15 %, přičemž největší zájem je o obsazení pozic obchodníků.

„Firmy napříč trhem oživily náborové aktivity, nejpodstatněji se přitom v pozitivním směru změnila situace absolventů. V době krize byli na trhu práce jednou z nejvíce postižených skupin, nyní je po nich naopak zvýšená poptávka. Výhodu a předpoklad pro získání lepšího místa mají zejména ti absolventi, kteří se o práci ucházejí už nyní, tedy ihned po absolvování školy,“ uvedl Mysliveček.

Podle Myslivečka budou mít pohotoví absolventi náskok proti mase mladých lidí, kteří se naopak rozhodli užít si poslední prázdniny a hledání práce odkládají až na podzimní měsíce.

Na podzim může být už pozdě

„Po prázdninách se zvýší počet absolventů poptávajících práci několikanásobně a nelze očekávat, že by stejně prudce vzrostla také nabídka volných míst. Sehnat zaměstnání tak bude na začátku podzimu mnohem složitější pro všechny uchazeče na trhu práce,“ varuje Ondřej Mysliveček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám