Hlavní obsah

Pražské městské části uklízejí nezaměstnaní

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchazeči o zaměstnání, kteří pobírají dávky hmotné nouze, mají v Praze 13 možnost zvýšit si částečně svůj příjem. Musí však měsíčně odpracovat nejméně 20 a maximálně 40 hodin veřejné služby.

Foto: Profimedia.cz

Pokud osoba v hmotné nouzi odpracuje 30 až 40 hodin ve veřejné službě měsíčně, částka dávky se jí navýší.

Článek

Praha 13 má v současné době skupinu osmi pracovníků, jejich konečný počet se ale může vyšplhat až na deset lidí plus jeden vedoucí, doporučený úřadem práce. Jeho úkolem je koordinovat práci ostatních členů skupiny, vydávat pracovní pomůcky, přidělovat a kontrolovat práci a evidovat odpracované hodiny. Tento pracovník byl na dobu určitou zařazen do stavu zaměstnanců úřadu. Náklady na vyšší dávky hradí pracovní úřad, Praha 13 platí pracovní a ochranné pomůcky plus likvidaci nasbíraného odpadu.

Jedná se především o úklid velmi exponovaných, a tedy i znečištěných prostor v okolí stanice metra Hůrka a dalších míst v Nových Butovicích. Do budoucna se počítá i s úklidem dalších lokalit, například na sídlištích Stodůlky, Lužiny a Velká Ohrada.

Počet lidí by se mohl zvýšit

„Bude-li projekt dobře fungovat a osvědčí se, mohl by se počet pracovníků do budoucna výrazně zvýšit,“ řekl Právu mluvčí radnice Prahy 13 Samuel Truschka.

„Pokud osoba v hmotné nouzi vykoná veřejnou službu v rozsahu alespoň 20 hodin měsíčně, nedochází u ní podle zákona k poklesu částky živobytí na existenční minimum, tedy na 2020 Kč. Vykoná-li 30 a maximálně 40 hodin ve veřejné službě měsíčně, částka dávky se navýší o polovinu rozdílu mezi jejím životním minimem a existenčním minimem, tedy v praxi o několik set korun,“ dodal mluvčí.

Nezaměstnané využívá i Praha 6

Podobně využívá některé nezaměstnané z úřadu práce i Praha 6. Podle jejího mluvčího Martina Šalka byla šestka první městskou částí, kde se podobný projekt rozjel.

„Začínali jsme se šesti pracovníky, dnes je jich několik desítek. Mezi dlouhodobě nezaměstnanými lidmi je o práci poměrně slušný zájem, samozřejmě ne mezi všemi. Ale těm, kteří pracovní rytmus vydrží, může Praha 6 zajistit například i určitý pracovní postup,“ uvedl Šalek s tím, že celý projekt nese název Pro 6.

Další městské části, které se podobným projektům věnují, jsou například Praha 14 a 15.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám