Hlavní obsah

Žáci zkusí podnikat ve vlastním zařízení

Právo, Jindra Pašková

Připravili, postavili a budou provozovat. Tato tři ‚P‘ plně charakterizují nevšední projekt horšovskotýnské školy a učiliště, jehož výsledkem je penzión s restaurací, který budou provozovat sami žáci.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Penzión a restaurace na prázdniny osiří, své služby nabídnou od podzimu.

Článek

Zařízení na školním statku v Horšově, oficiálně vzdělávací centrum, je právě před dokončením, otevřeno má být v září.

„Náš model je výjimečný tím, že jej od začátku připravovali a pak zrealizovali naši žáci,“ řekl ředitel Střední odborné školy (SOŠ) a Středního odborného učiliště (SOU) Horšovský Týn Václav Švarc.

Učni a studenti předvedli, co se naučili

Pod vedením učitelů a mistrů odborného výcviku, kteří mají autorizační razítko, zastali učni sami veškeré profesní práce, od základů a hrubé stavby přes dlažbu a obklady, fasádu, zateplování až po část kanalizace. Výjimkou byla voda, topení, elektroinstalace či vzduchotechnika, na tyto činnosti vypsala škola výběrové řízení.

„Na výstavbě vzdělávacího centra pracujeme dva roky, projektovou dokumentaci jsme ale připravovali už od roku 2007,“ uvedl ředitel. Studijní a učební obory tu šly ruku v ruce, navíc studenti, kteří zařízení projektovali, se podíleli i na stavebních pracích. „Byla to obrovská zkušenost a vlastně takový zázrak, co žáci dokázali,“ zkonstatoval Švarc.

Objekt, který bude sloužit i k různým akcím, pro svatby, rauty či školení, chce škola otevřít koncem září.

„Provozovat si ho budou sami žáci se svými mistry odborného výcviku,“ potvrdil ředitel. Výstavbu střediska podpořil dotací 21 miliónů zřizovatel, Plzeňský kraj. Restaurace s moderní kuchyní nabídne 60 míst, až 50 hotových jídel denně a další na objednávku. „Máme to vymyšlené tak, že se tu budou stravovat žáci, kteří mají v těsném okolí praxi, pracovníci školního statku a hosté,“ vysvětlil ředitel.

O penzión s 24 místy ve dvou a třílůžkových pokojích se postarají žáci ekonomických oborů, kteří zastanou i recepční práce nebo výměnu lůžkovin.

Příprava na podnikání už ve škole

„Naše filozofie je taková, že už na škole si mají žáci vyzkoušet podnikatelské aktivity, na které jsou připravováni,“ přiblížil ředitel. „V rámci odborného výcviku a praxe se mohou těmito podnikatelskými aktivitami zabývat od 15 let,“ dodal.

Za dobu stavby se na ní vystřídaly tři ročníky. „Nejvíc práce odvedli žáci, kteří letos končí, ti tam byli od samého začátku,“ uvedl ředitel s tím, že zkušenost, při níž si vyzkoušeli různé činnosti oboru stavebnictví, zhodnotili už u závěrečných zkoušek.

Teď chybí ještě dokončit průchod od parkoviště vedený historickou, 400 let starou kamennou zdí. Ta je kulturní památkou a v délce 8 km obklopuje horšovskou oboru se školním statkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám