Hlavní obsah

Připravení absolventi mají větší šanci získat práci v zahraničí

Právo, Vladimír Vácha

O přeshraniční spolupráci s Rakouskem ve vzdělávání specialistů na kovoobrábění hovoří vedoucí projektových prací VŠTE Michal Žemlička.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Vedoucí projektových prací VŠTE Michal Žemlička

Článek

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích získala letos cenu Cross Border Award za přeshraniční spolupráci. Kdo ji škole udělil a za co?

Jedná se o projekt Basimet, zaměřený na srovnání vzdělávacího programu Obráběč v Česku a Rakousku, a cenu nám udělily společně hospodářské komory v Linci, Pasově a Českých Budějovicích.

Proč si hospodářské komory vybraly právě váš projekt?

Zřejmě ocenily, že postupné srovnávání vzdělávacích programů může mít pro současný otevřený pracovní trh značný přínos. Zaměstnavatelé obou zemí si mohou bez problémů vybírat i ze zájemců ze sousední země a mají při tom jistotu, že je nemusejí dál zaškolovat. Svým způsobem to je průkopnický počin.

Co analýza českých a rakouských vzdělávacích programů zaměřených na obor Obrábění ukázala?

Chtěli jsme určit kompetence vyučených obráběčů tak, aby byli schopni bez problémů pracovat v té či oné zemi. Podrobně analýzy vzdělávacích programů ukázaly určité odchylky. V případě těch českých u svařování, u rakouských pak při obsluhování CNC strojů. Následovaly pilotní kurzy. Rakouští obráběči je absolvovali v Sezimově Ústí, kde si rozšiřovali vzdělání při obsluze CNC strojů, čeští pak v Linci v oblasti svařování. Bonusem byla odborná jazyková výuka pro svařování a CNC.

Kdo se na projektu spolu s VŠTE podílel?

Především Vyšší odborná škola a COP Sezimovo Ústí. Dalšími partnery byly Úřad práce České Budějovice a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů. Hlavním řešitelem a koordinátorem byla společnost BFI Linz.

Bude mít projekt pokračování?

Vhodné může být srovnávání a sladění dalších vzdělávacích programů, především ze strojírenství, které je v obou zemích v příhraničí hodně rozšířené. Další možnosti se nabízejí při přípravách nových akreditačních materiálů. Dobře připravení absolventi mají větší šanci získat práci v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám