Hlavní obsah

Uchazeči o práci v životopisech lžou

Právo, Karel Kvapil

Převážná většina (70 %) českých manažerů považuje životopisy uchazečů o zaměstnání obecně za nedůvěryhodné; kandidáti v nich podle oslovených respondentů přehánějí.

Foto: Profimedia.cz

Uchazeči o práci nejvíce zveličují při popisu obsahu práce na stávající či předchozí pozici a také u jazykové vybavenosti.

Článek

Ukázal to průzkum mezi více než dvěma a půl tisícovkami manažerů z oblasti financí a lidských zdrojů v jedenácti zemích světa zpracovaný pro personální agenturu Robert Half International.

V Česku zveličují dosavadní praxi a znalost jazyků

„Téměř 60 % manažerů z České republiky uvádí, že uchazeči nejčastěji přehání při popisu skutečné náplně práce v předchozích zaměstnáních a zveličují své jazykové schopnosti,“ upřesňuje výsledky průzkumu Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku. Zveličování v životopisech uvedlo 70 % respondentů z České republiky.

Výjimkou ale nejsou ani ostatní země. V sousedním Rakousku potvrdilo stejnou zkušenost 60 % oslovených manažerů, v Německu 49 %. Naopak nejdůvěryhodnější životopisy mají uchazeči v Lucembursku, kde podle 72 % respondentů přesně odrážejí profil kandidáta.

Polovina manažerů si údaje neověřuje

V Česku se nejvíce zveličuje při popisu obsahu práce na stávající či předchozí pozici a také u jazykové vybavenosti. Navzdory tomu ale průzkum ukázal, že téměř polovina (40 %) manažerů v ČR si nikdy neověřuje reference svých uchazečů. Naopak v Brazílii a Dubaji si téměř polovina manažerů ověřuje reference v každém případě.

Nejdůležitější je praxe

Při prohlížení životopisů se většina (67 %) českých manažerů a manažerek zajímá nejprve o profesní zkušenosti kandidáta.

„Pro české zaměstnavatele jsou klíčové dosavadní zkušenosti, které uchazeč v daném oboru získal. Pouhá 2 % dotázaných uvedla, že v první řadě porovnávají vzdělání uchazečů,“ popisuje situaci v České republice Aleš Křížek, a dodává, že v tomto ohledu nejsme mezi zkoumanými zeměmi výraznou výjimkou. V Německu Rakousku či Francii porovnává vzdělání podle průzkumu 5 % manažerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám